Dysponując tylko wyrażeniami a,b,c,Δ i liczbami sformułuj warunek(układ warunków) konieczny i wystarczający do podanego warunku....
a.)funkcja kwadratowa(postać trójmianu kwadratowego ax^2+bx+c) ma dwa rózne punkty wspólne z prostą o równaniu y=3x-4
b.) ta sama funkcja kwadratowa z prostą y=3x^2+2x-1 mają tylko jeden punkt wspólny.
Warunek konieczny i wystarczający.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Warunek konieczny i wystarczający.
Jeżeli o to chodzi to będzie tak:
Warunek konieczny funkcja ta musi być funkcją kwadratową więc \(\displaystyle{ a\neq0}\)
Warunek wystarczalny musi posiadać dwa pierwiastki rzeczywiste\(\displaystyle{ \Delta >0}\)
b) tak samo tylko że \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
Warunek konieczny funkcja ta musi być funkcją kwadratową więc \(\displaystyle{ a\neq0}\)
Warunek wystarczalny musi posiadać dwa pierwiastki rzeczywiste\(\displaystyle{ \Delta >0}\)
b) tak samo tylko że \(\displaystyle{ \Delta=0}\)