Działania łączne na wyrażeniach wymiernych.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
lewy2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2007, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Glogow
Podziękował: 32 razy

Działania łączne na wyrażeniach wymiernych.

Post autor: lewy2 »

Witam

Przede wszystkim chcialbym podziękować za poprzednia pomoc w rozwiązywaniu zadan i wytłmaczenie. Teraz zgłaszam sie z prośbą o wytłumaczenei na czym polegaja i jak przebiegaja Działania łączne na wyrażeniach wymiernych. Niestey nie ma pojecia jak sie za to zabrac. Dodawanie, odejmowanie, mnoszenie, dzielenie mam juz dosyć opanowane dzieki temu forowi, lecz działania łączne to dla mnie czarna magia.

Bardzo proszę o pomoc. Oto przykłady:

a) \(\displaystyle{ (\frac{2}{x}+3)*x}\)

b) \(\displaystyle{ (\frac{x^{2}+v^{2}}{xy}-2)*xy}\)

c) \(\displaystyle{ (\frac{2}{y}-1)*(\frac{y-3}{2-y}+1)}\)

d) \(\displaystyle{ (\frac{a}{5}-\frac{a}{b}):\frac{a}{b}}\)

e) \(\displaystyle{ (\frac{5}{x}-{\frac{x}{5}):(\frac{5}{x}-1)}\)

f) \(\displaystyle{ (\frac{a^{2}}{3b}+3b-2a):\frac{3b-a}{12b}}\)

Bardzo proszę o pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Działania łączne na wyrażeniach wymiernych.

Post autor: Lady Tilly »

lewy2 pisze:Witam
a) \(\displaystyle{ (\frac{2}{x}+3)*x}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ (\frac{2}{x}+3){\cdot}x=\frac{2}{x}{\cdot}x+3x=2+3x}\)
ODPOWIEDZ