liczba a

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

liczba a

Post autor: Niepokonana »

Dla jakich \(\displaystyle{ a>0}\) zachodzi \(\displaystyle{ \frac{1+a}{2}= \left( \frac{a-1}{2}\right)^{-1} }\)?

Edit: Janusz zauważył, że dla żadnych, więc edytowałam, by były rozwiązania, bo faktycznie było trochę błędnie.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2022, o 11:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4070
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: liczba a

Post autor: Janusz Tracz »

Żadnych. To równanie sprowadza się do \(\displaystyle{ a^2=-3}\).
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: liczba a

Post autor: Niepokonana »

Ok poprawiłam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: liczba a

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale z czym masz problem? Przecież to proste przekształcenie.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: liczba a

Post autor: Niepokonana »

Bo to jest dość interesujący przykład, bo wychodzi złota proporcja i mi się podoba.

Dodano po 16 sekundach:
Oczywiście złota proporcja jako całe wyrażenie.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Re: liczba a

Post autor: SidCom »

Dla porządku: rozwiązaniem (jedynym) jest \(\displaystyle{ a= \sqrt5}\)
ODPOWIEDZ