Trzy zmienne
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Trzy zmienne
Niech \(\displaystyle{ u \leq 1 \leq w}\). Dla jakich \(\displaystyle{ v}\): \(\displaystyle{ u+vw \leq v+ uw \leq w+ uv}\) ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Trzy zmienne
No bez przesady z tym zadaniem, przecież to się zwija odpowiednio do
\(\displaystyle{ (u-v)(w-1)\ge 0}\) i \(\displaystyle{ (u-1)(v-w)\ge 0}\) i zostaje prosta analiza przypadków.
\(\displaystyle{ (u-v)(w-1)\ge 0}\) i \(\displaystyle{ (u-1)(v-w)\ge 0}\) i zostaje prosta analiza przypadków.