Zapisz w postaci iloczynu

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Matematic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Pomógł: 1 raz

Zapisz w postaci iloczynu

Post autor: Matematic »

Witam!

Mam problem z tym zadaniem.

1) Zapisz w postaci iloczynu:

\(\displaystyle{ 4a^2 -4a -3}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Zapisz w postaci iloczynu

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ 4a^2 -4a -3=4a^2-4a+1-4=(2a-1)^2-2^2=(2a-1-2)(2a-1+2)=(2a-3)(2a+1)}\)
ODPOWIEDZ