Oszacownie dolne pierwiastka z silni

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Oszacownie dolne pierwiastka z silni

Post autor: bartekw2213 »

W książce natknąłem się na dolne oszacowanie funkcji \(\displaystyle{ \sqrt{n!} }\) wykonane w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \sqrt{n!} = \sqrt{1 \cdot \ldots\cdot n} \ge \sqrt{\left\lceil \frac{n}{2} \right\rceil \cdot \ldots \cdot n} \ge\left( \frac{n}{2}\right) ^{\frac{\left\lfloor \frac{n}{2} \right\rfloor}{2}} }\)
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć skąd wzięły się obie nierówności? Również nie rozumiem zapisu prawej strony pierwszej nierówności czyli \(\displaystyle{ \sqrt{\left\lceil \frac{n}{2} \right\rceil \cdot \ldots \cdot n}}\) to jest jak wyglądałby dalsze rozwinięcia tego 'szeregu' (o ile tak to mogę nazwać) począwszy od pierwszego wyrazu?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2022, o 18:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Oszacownie dolne pierwiastka z silni

Post autor: a4karo »

Zamiast pełnego iloczynu od jedynki do `n` bierzesz tylko połowę: czynniki od `n/2` do `n`
Math_Logic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Re: Oszacownie dolne pierwiastka z silni

Post autor: Math_Logic »

a4karo pisze: 28 lut 2022, o 19:14 Zamiast pełnego iloczynu od jedynki do `n` bierzesz tylko połowę: czynniki od `n/2` do `n`
To pierwsza nierówność, a druga wzięła się stąd, że kolejne wyrazy \(\displaystyle{ \left( \frac{n}{2}\right) + \left( \frac{n}{2}+1\right) + \left( \frac{n}{2}+2\right) + \ldots + \left( n\right) }\) zamniejszasz do \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) co daje Ci iloczyn tej samej liczby, co da się zapisać za pomocą potęgi.
ODPOWIEDZ