Skąd się bierze ta prawidłowość?
\(\displaystyle{
5^2=25 \qquad \frac{1}{2^2} =0.25\\
5^3=125 \qquad \frac{1}{2^3} =0.125\\
5^4=625 \qquad \frac{1}{2^4} =0.0625\\
5^{-6}=0.000064 \qquad \frac{1}{2^{-6}} =64\\
}\)
I tak dalej.
Da się zauważyć że jeśli 5 podniesiemy do jakiejś dowolnej liczby całkowitej k,
to pojawia się ona w ilorazie \(\displaystyle{ 1/2^k }\), z różnie wystepującymi zerami.
Dlaczego tak jest?
Skąd się bierze ta prawidłowość?
- atanazygwiezducha
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 30 lis 2021, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 23
- Podziękował: 8 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Skąd się bierze ta prawidłowość?
Dlatego, że \(\displaystyle{ 5^k}\) różni się od \(\displaystyle{ \frac{1}{2^k}}\) o czynnik będący całkowitą potęgą dziesiątki, a mnożenie przez takie liczby to tylko przesuwanie przecinka.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Skąd się bierze ta prawidłowość?
Nie jestem przekonana co do użycia słowa "różni się", ale tak, Dasio ma rację.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Re: Skąd się bierze ta prawidłowość?
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}\right)^k \cdot 10^k = 5^k}\)
Czyli \(\displaystyle{ 5^k}\) jest \(\displaystyle{ 10^k}\) razy większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{2^k},}\) a w systemie dziesiątkowym to jest kwestia "przesunięcia" przecinka o \(\displaystyle{ k}\) miejsc.
Można z tego wyciągnąć wniosek, ale prawidłowość zachodzi dla dowolnego \(\displaystyle{ k}\) rzeczywistego.
Warto zauważyć również, że jeżeli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze, to ułamek \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) ma skończone rozwinięcie dziesiętne wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ b = 2^n \cdot 5^m}\), dla \(\displaystyle{ n,m \in \ZZ.}\)
Czyli \(\displaystyle{ 5^k}\) jest \(\displaystyle{ 10^k}\) razy większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{2^k},}\) a w systemie dziesiątkowym to jest kwestia "przesunięcia" przecinka o \(\displaystyle{ k}\) miejsc.
Można z tego wyciągnąć wniosek, ale prawidłowość zachodzi dla dowolnego \(\displaystyle{ k}\) rzeczywistego.
Warto zauważyć również, że jeżeli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze, to ułamek \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) ma skończone rozwinięcie dziesiętne wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ b = 2^n \cdot 5^m}\), dla \(\displaystyle{ n,m \in \ZZ.}\)