Dowód nierówności III

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Dowód nierówności III

Post autor: poetaopole »

\(\displaystyle{ a^{2}-a-3 \sqrt{a} +5>0 }\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Dowód nierówności III

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ a^{2}-a-3 \sqrt{a} +5=(a-1)^2+(\sqrt{a}-\frac{3}{2})^2+\frac{7}{4}>0 }\)
ODPOWIEDZ