Dowód nierówności II

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Dowód nierówności II

Post autor: poetaopole »

\(\displaystyle{ x ^{10}-x ^{7} +x ^{4} -x ^{2} +1>0}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Dowód nierówności II

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ x ^{10}-x ^{7} +x ^{4} -x ^{2} +1=x^2(x^4- \frac{x}{2})^2+ \frac{3}{4}(x^2- \frac{2}{3})^2+ \frac{2}{3} }\).
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Re: Dowód nierówności II

Post autor: poetaopole »

świetnie :) dziękuję
ODPOWIEDZ