\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3+ \sqrt[3]{3} } +\sqrt[3]{3- \sqrt[3]{3} }<2 \sqrt[3]{3} }\).
Mogę prosić o próbę dowodu bez związku między średnimi i bez nierówności Jensena?
Dowód nierówności z pierwiastkami sześciennymi
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Dowód nierówności z pierwiastkami sześciennymi
Udowodnimy ogólniejszą nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\le 2\sqrt[3]{\frac{a+b}{2}}, \ a\ge 0, \ b\ge 0}\).
Równoważnie podnosimy stronami do trzeciej potęgi, co daje
\(\displaystyle{ a+b+3a^{\frac{2}{3}}b^{\frac{1}{3}}+3a^{\frac{1}{3}}b^{\frac{2}{3}}\le 4(a+b)\\\sqrt[3]{ab}\left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\le a+b}\)
Teraz jeszcze wzór na sumę sześcianów:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ab}\left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\le \left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\left(a^{\frac{2}{3}}-\sqrt[3]{ab}+b^{\frac{2}{3}}\right)\\0\le \left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\left(\sqrt[3]{a}-\sqrt[3]{b}\right)^2}\)
a to już oczywiste.
Jak ktoś jest purystą, to może to sobie przepisać od końca, aczkolwiek przekształcenia są równoważne, więc user Inkiwzytor się nie znał.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\le 2\sqrt[3]{\frac{a+b}{2}}, \ a\ge 0, \ b\ge 0}\).
Równoważnie podnosimy stronami do trzeciej potęgi, co daje
\(\displaystyle{ a+b+3a^{\frac{2}{3}}b^{\frac{1}{3}}+3a^{\frac{1}{3}}b^{\frac{2}{3}}\le 4(a+b)\\\sqrt[3]{ab}\left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\le a+b}\)
Teraz jeszcze wzór na sumę sześcianów:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ab}\left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\le \left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\left(a^{\frac{2}{3}}-\sqrt[3]{ab}+b^{\frac{2}{3}}\right)\\0\le \left(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}\right)\left(\sqrt[3]{a}-\sqrt[3]{b}\right)^2}\)
a to już oczywiste.
Jak ktoś jest purystą, to może to sobie przepisać od końca, aczkolwiek przekształcenia są równoważne, więc user Inkiwzytor się nie znał.
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Dowód nierówności z pierwiastkami sześciennymi
Skorzystamy z nierówności Bernoulliego:
\(\displaystyle{ (1+x)^n\ge 1+nx}\).
Zachodzi ona dla \(\displaystyle{ x>-1, \ n\ge 1}\), zaś jej dowód dla wykładników naturalnych (który nam wystarcza) to zwykła indukcja matematyczna, którą miałem na bank w szkole na rozszerzeniu.
Dla nieparzystych \(\displaystyle{ n}\) równoważnie otrzymujemy
\(\displaystyle{ 1+x\ge \sqrt[n]{1+nx}}\).
Podstawiamy \(\displaystyle{ n=3}\) i jest
\(\displaystyle{ 1+x\ge \sqrt[3]{1+3x}}\).
Mnożąc to ostatnie stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}}\), mamy równoważną nierówność
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}+x\sqrt[3]{3}\ge \sqrt[3]{3+9x}}\).
Teraz podstawiamy kolejno \(\displaystyle{ x:=\frac{\sqrt[3]{3}}{9}, \ x:=-\frac{\sqrt[3]{3}}{9}}\) i dostajemy nierówności
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}+\frac{\sqrt[3]{9}}{9}\ge \sqrt[3]{3+\sqrt[3]{3}}\\\sqrt[3]{3}-\frac{\sqrt[3]{9}}{9}\ge \sqrt[3]{3-\sqrt[3]{3}}}\).
Dodajemy te dwie ostatnie nierówności stronami i otrzymujemy tezę zadania.
\(\displaystyle{ (1+x)^n\ge 1+nx}\).
Zachodzi ona dla \(\displaystyle{ x>-1, \ n\ge 1}\), zaś jej dowód dla wykładników naturalnych (który nam wystarcza) to zwykła indukcja matematyczna, którą miałem na bank w szkole na rozszerzeniu.
Dla nieparzystych \(\displaystyle{ n}\) równoważnie otrzymujemy
\(\displaystyle{ 1+x\ge \sqrt[n]{1+nx}}\).
Podstawiamy \(\displaystyle{ n=3}\) i jest
\(\displaystyle{ 1+x\ge \sqrt[3]{1+3x}}\).
Mnożąc to ostatnie stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}}\), mamy równoważną nierówność
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}+x\sqrt[3]{3}\ge \sqrt[3]{3+9x}}\).
Teraz podstawiamy kolejno \(\displaystyle{ x:=\frac{\sqrt[3]{3}}{9}, \ x:=-\frac{\sqrt[3]{3}}{9}}\) i dostajemy nierówności
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}+\frac{\sqrt[3]{9}}{9}\ge \sqrt[3]{3+\sqrt[3]{3}}\\\sqrt[3]{3}-\frac{\sqrt[3]{9}}{9}\ge \sqrt[3]{3-\sqrt[3]{3}}}\).
Dodajemy te dwie ostatnie nierówności stronami i otrzymujemy tezę zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 22224
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Dowód nierówności z pierwiastkami sześciennymi
\(\displaystyle{ f(a)=\sqrt[3]{3+a}+\sqrt[3]{3-a}\\
f'(a)=\frac{1}{3\sqrt[3]{(3+a)^2}}-\frac{1}{3\sqrt[3]{(3-a)^2}}<0}\) więc \(\displaystyle{ f(\sqrt[3]3)<f(0)}\)
f'(a)=\frac{1}{3\sqrt[3]{(3+a)^2}}-\frac{1}{3\sqrt[3]{(3-a)^2}}<0}\) więc \(\displaystyle{ f(\sqrt[3]3)<f(0)}\)