Oblicz a+b+c
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 gru 2017, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Oblicz a+b+c
Pomijając nieregulaminową treść to i tak czegoś zadaniu brakuje, aby suma była jednoznaczna.
Zadanie spełniają przykładowo takie zestawy:
\(\displaystyle{
a=10, \ b=-2, \ c=2 \\
a=10, \ b=-1, \ c=8 \\
a=10, \ b=- \frac{1}{2} , \ c=32 }\)
Zadanie spełniają przykładowo takie zestawy:
\(\displaystyle{
a=10, \ b=-2, \ c=2 \\
a=10, \ b=-1, \ c=8 \\
a=10, \ b=- \frac{1}{2} , \ c=32 }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Oblicz a+b+c
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{9-4\sqrt{5}}{18}}=\sqrt\frac{(2-\sqrt{5})^2}{18}=\frac{(\sqrt5-2)\sqrt2}{6}=\frac{\sqrt{10}-2\sqrt2}{6}}\), więc szukana suma jest w tym wypadku rónwna `10`.
Oczywiście zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdzie ta suma może być dowolnie duża. Wystarczy w tym celu wziąć `a=0` i dobrać `b` i `c` tak, aby iloczyn dawał żądaną liczbę. Oczywiście jeżeli `b` będzie małe, to `c` będzie duże, więc suma `a+b+c` może byc dowolnie duża.
Kerajs właśnie pokazał, że nawet przy założeniu, że `a,b,c\in\ZZ` zadanie nie ma jednoznacznego rozwiązania
Dodano po 1 minucie 42 sekundach:
@kerajs JK mi powiedział, że tearz, gdy każdy może wkładać obrazki, taki zapis nie jest nieregulaminowy. WIWAT LENISTWO
Oczywiście zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdzie ta suma może być dowolnie duża. Wystarczy w tym celu wziąć `a=0` i dobrać `b` i `c` tak, aby iloczyn dawał żądaną liczbę. Oczywiście jeżeli `b` będzie małe, to `c` będzie duże, więc suma `a+b+c` może byc dowolnie duża.
Kerajs właśnie pokazał, że nawet przy założeniu, że `a,b,c\in\ZZ` zadanie nie ma jednoznacznego rozwiązania
Dodano po 1 minucie 42 sekundach:
@kerajs JK mi powiedział, że tearz, gdy każdy może wkładać obrazki, taki zapis nie jest nieregulaminowy. WIWAT LENISTWO
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Oblicz a+b+c
To dziwne, skoro dawniej (czyli wtedy gdy można było wstawić obrazek w tagach ''img'') taki zapis regulaminowym nie był, i trafiał do kosza z odnośnikiem ''skany''.
Pamiętam, że nawet przyznawano ostrzeżenia za odpowiedzi na posty z takimi obrazkami.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz a+b+c
No cóż, czasy i realia się zmieniają - to jest konsekwencja powszechnego dopuszczenia załączników. Nadal lepiej jest, gdy treść zadania jest zapisana, a nie wklejona i nie każdy obrazek będzie akceptowany, ale warnów już za to nie ma.
JK