Przekształcenie wzoru

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Sopel85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 lis 2007, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Przekształcenie wzoru

Post autor: Sopel85 »

Cześć Wam,
nie mogę sobie poradzić z przekształceniem poniższego wzoru, gdzie muszę wyznaczyć \(\displaystyle{ η _{0} }\)

\(\displaystyle{ η= \frac{η _{0} }{1+A _{1}\left[ γ\cdot η _{0} \right] ^{ \alpha }+A _{2}\left[ γ\cdot η _{0} \right] ^{2 \alpha } } }\)

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2021, o 12:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przekształcenie wzoru

Post autor: a4karo »

W ogólnym przypadku nie wróżę powodzenia. Metodami numerycznymi uzyskasz dobre przybliżenie.
Sopel85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 lis 2007, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Re: Przekształcenie wzoru

Post autor: Sopel85 »

Dziękuję za info
ODPOWIEDZ