Różnice mantys

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11458
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Różnice mantys

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Niech \(\displaystyle{ <x> }\) będzie mantysą liczby \(\displaystyle{ x}\); tj. \(\displaystyle{ <x> = x - \lfloor x \rfloor}\); i określa się zbiór \(\displaystyle{ \{ 0, <x>, <2x>, ..., <Nx>, 1 \} }\). (ten zbiór ma nie więcej niż \(\displaystyle{ N+2}\) różnych elementów). Jeśli te elementy się uporzadkuje tj. \(\displaystyle{ 0=s_0 <s_1 <...<s_k=1}\) to można określić inny zbiór, tj. \(\displaystyle{ \{ s_1-s_0, ..., s_k - s_{k-1} \}}\) .
Ile co najwyżej elementów może mieć ten zbiór ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Różnice mantys

Post autor: a4karo »

3
ODPOWIEDZ