Nierówność średnich kwadratowej i arytmetycznej

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
leszekgrucel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlasie

Nierówność średnich kwadratowej i arytmetycznej

Post autor: leszekgrucel »

treść zadania:
Udowodnij, ze dla dowolnego trójkąta o długościach boków \(\displaystyle{ a, b, c}\) mamy \(\displaystyle{ 2\sqrt{a^2+b^2+c^2}<\sqrt{3}(a+b+c)}\)


co przekształceniu
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{a^2+b^2+c^2}{3}} < \frac{a+b+c}{2} }\) i mam zależność między średnią kwadratową a arytmetyczną.


Tylko, że udowodniłem coś takiego \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{a^2+b^2+c^2}{3}} \ge \frac{a+b+c}{3} }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: Nierówność średnich kwadratowej i arytmetycznej

Post autor: Janusz Tracz »

leszekgrucel pisze: 13 paź 2021, o 18:09 \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{a^2+b^2+c^2}{3}} < \frac{a+b+c}{2} }\) i mam zależność między średnią kwadratową a arytmetyczną.
Nie mamy tu średniej arytmetycznej więc nie bardzo. Za to podstawienia Raviego powinno ładnie zadziałać (gdzieś trzeba skorzystać z faktu, że \(\displaystyle{ a,b,c}\) to boki trójkąta).
leszekgrucel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlasie

Re: Nierówność średnich kwadratowej i arytmetycznej

Post autor: leszekgrucel »

strona 6 Twierdzenie 3 (Nierówność między średnimi: kwadratową, arytmetyczną i geometryczną), wskazana nierówność

Kod: Zaznacz cały

https://www.mimuw.edu.pl/~amecel/popularne/geometria-wyk1.pdf
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: Nierówność średnich kwadratowej i arytmetycznej

Post autor: Janusz Tracz »

leszekgrucel pisze: 13 paź 2021, o 19:06 strona 6 Twierdzenie 3 (Nierówność między średnimi: kwadratową, arytmetyczną i geometryczną), wskazana nierówność

Kod: Zaznacz cały

https://www.mimuw.edu.pl/~amecel/popularne/geometria-wyk1.pdf
Literówka. Zobacz na Twierdzenie 3 w ogólnej postaci i przyjmij \(\displaystyle{ n=3}\). Swoją drogą zobacz też Twierdzenie 2 czyli podstawienie Raviego.
leszekgrucel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlasie

Re: Nierówność średnich kwadratowej i arytmetycznej

Post autor: leszekgrucel »

Dziękuję zadanie rozwiązane, podstawienie zadziałało.
ODPOWIEDZ