Równanie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Równanie

Post autor: Karolinaa0 »

Liczba rozwiązań równania \(\displaystyle{ \frac{ x^{2}-1 }{x-5} }\) jest równa:
\(\displaystyle{ A. 1 \\
B. 2 \\
C. 3 \\
D. 4}\)

Chciałam tylko zapytać skąd rozwiązujący powinien wiedzieć, że w przypadku takiego zadania należy samemu dopisać \(\displaystyle{ ...=0}\) tzn. \(\displaystyle{ \frac{ x^{2}-1 }{x-5}=0}\), aby móc odpowiedzieć na dane pytanie? Skąd rozwiązujący ma wiedzieć, że musi dopisać akurat \(\displaystyle{ =0}\), a nie może dopisać innej liczby? A może w treści tego zadania jest błąd? Z góry dziękuję.

Dodano po 16 minutach 11 sekundach:
Przecież to czy dane równanie ma rozwiązanie zależy od delty. A skąd mamy wiedzieć w tym przypadku jaka jest delta, skoro nie wiemy, do czego przyrównać równanie?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równanie

Post autor: a4karo »

To nie jest równanie, więc zadanie jest bez sensu
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Równanie

Post autor: Karolinaa0 »

Proszę, oto zdjęcie zadania ze zbioru:

W takim razie w zbiorze do matematyki do klasy 1 (2012 rok) wydawnictwa Oficyny Edukacyjnej Krzysztofa Pazdro występuje kolejny błąd.
Dziękuję.
ODPOWIEDZ