Nierówność

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Nierówność

Post autor: Karolinaa0 »

Wyznacz liczbę \(\displaystyle{ a}\), dla której zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór podany obok tej nierówności: \(\displaystyle{ x(2−a)<−6; (−1,+ \infty ) \\
D=\mathbb{R} \\
x(2−a)<−6 |:(2−a)<0 }\)

\(\displaystyle{ a>2}\)
\(\displaystyle{ D_{a}=(2, + \infty )}\)
\(\displaystyle{ x > \frac{-6}{2-a} \\
x>-1 \\
\frac{-6}{2-a}=-1 \\
a=-4 \notin D_{a} }\)

Równanie nie ma rozwiązania \(\displaystyle{ a}\).
Chciałam tylko zapytać czy mogę oznaczyć w ten sposób dziedzinę: \(\displaystyle{ D_{a} =(2, + \infty )}\) oraz \(\displaystyle{ a=−4 \notin D_{a} }\)?
Czy takie zapisy z dziedzinami \(\displaystyle{ D_{a}}\) oraz \(\displaystyle{ D}\) są poprawne? Z góry bardzo dziękuję :)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Nierówność

Post autor: piasek101 »

Zapisy mogą być.

[edit] Nie czepiam się tych co są w trakcie rozwiązywania.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22215
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Nierówność

Post autor: a4karo »

Natomiast ten tekst to ściana znaczków, z której czytelnik ma się domyślać o co Ci chodzi. Spróbuj to powiedzieć po polsku, używając znaczków tam, gdzie to konieczne. Symbole matematyczne nie zastępują opisu rozumowania

Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
A ta "dziedzina" to czego jest dziedziną?
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Nierówność

Post autor: Karolinaa0 »

Dziedziną jest dziedzina ,,a"
ODPOWIEDZ