Witam,
Rozwiązałem w inny sposób zadanie znajdujące się [ciach]
\(\displaystyle{ x = 7^{2} \cdot (9^{2} \cdot 9^{-2}) = 7^{2}}\)
Czy taka forma rozwiązania jest poprawna i dopuszczalna?
Mnożenie potęg proste zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 cze 2021, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Mnożenie potęg proste zadanie
Ostatnio zmieniony 1 lip 2021, o 14:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis -link zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis -link zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 cze 2021, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Re: Mnożenie potęg proste zadanie
(Treść zadania)
Dana jest liczba \(\displaystyle{ x = 63 ^{2} \cdot ( \frac{1}{3}) ^{4}}\) Wtedy
A. \(\displaystyle{ x = 7^{2}}\)
B. \(\displaystyle{ x = 7 ^{-2}}\)
C. \(\displaystyle{ x = 3 ^{8} \cdot 7 ^{2}}\)
D. \(\displaystyle{ x = 3 \cdot 7 }\)
Dana jest liczba \(\displaystyle{ x = 63 ^{2} \cdot ( \frac{1}{3}) ^{4}}\) Wtedy
A. \(\displaystyle{ x = 7^{2}}\)
B. \(\displaystyle{ x = 7 ^{-2}}\)
C. \(\displaystyle{ x = 3 ^{8} \cdot 7 ^{2}}\)
D. \(\displaystyle{ x = 3 \cdot 7 }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 cze 2021, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Re: Mnożenie potęg proste zadanie
Witam,
mam kolejne pytanie.
Gdy mamy: \(\displaystyle{ 2^{ \frac{1}{3} } \cdot 2^{ \frac{1}{2} } = 2^{ \frac{1}{6} } }\) to istnieje jakaś reguła, która zabrania sprowadzenia tego do wspólnego mianownika? Czy po prostu w takim mnożeniu, mnoży się przez siebie również mianowniki?
Pozdrawiam
mam kolejne pytanie.
Gdy mamy: \(\displaystyle{ 2^{ \frac{1}{3} } \cdot 2^{ \frac{1}{2} } = 2^{ \frac{1}{6} } }\) to istnieje jakaś reguła, która zabrania sprowadzenia tego do wspólnego mianownika? Czy po prostu w takim mnożeniu, mnoży się przez siebie również mianowniki?
Pozdrawiam
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Mnożenie potęg proste zadanie
Nie mamy. To nieprawda.
Wręcz przeciwnie. Istnieje reguła, która mówi, że \(\displaystyle{ a^b\cdot a^c=a^{b+c}}\).
Nigdy w życiu.
JK