Z góry przepraszam jeśli zły dział, pytanie dosyć proste.
\(\displaystyle{ 128 ^{-4}:\left( \frac{1}{32}\right)^{4} = (2 ^{7}) ^{-4}:(2 ^{5}) ^{-4}=2 ^{-28}:2 ^{-20}=2 ^{-8}=4 ^{-4} }\)
Czy powyższy wynik został obliczony prawidłowo?
Czy przy dzieleniu przez siebie obu ujemnych potęg, otrzymujemy plus?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Dzielenie ujemnych potęg
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 cze 2021, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie ujemnych potęg
Ostatnio zmieniony 29 cze 2021, o 20:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Dzielenie ujemnych potęg
1) Prawidłowo (w zasadzie - nie czepiam się).
2) ,,Nie otrzymujemy plusa" (to raczej przejęzyczenie), po prostu \(\displaystyle{ -28-(-20)=-8}\)
I niby nieistotne, ale po co zamieniana jest - na końcu - podstawa na 4 ?
2) ,,Nie otrzymujemy plusa" (to raczej przejęzyczenie), po prostu \(\displaystyle{ -28-(-20)=-8}\)
I niby nieistotne, ale po co zamieniana jest - na końcu - podstawa na 4 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 cze 2021, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Re: Dzielenie ujemnych potęg
Tego wymagało zadanie, bo jedna z odpowiedzi to właśnie ten wynik. Dzięki wielkie!
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Dzielenie ujemnych potęg
Na przyszłość - podane wyniki (odpowiedzi) też można zmieniać (przekształcać), nie musisz otrzymywać dokładnie takiej postaci jak podają.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Dzielenie ujemnych potęg
Chodziło mi właśnie o test.
Uczniowie dostają przykład (tu tylko poglądowy) \(\displaystyle{ 8^{17} \cdot 4^{18} : 32^{15}}\) otrzymują \(\displaystyle{ 2^{12}}\), ale takiego ,,nie ma" w podanych odpowiedziach.
Za to jest \(\displaystyle{ 16^3}\). I tę proponuję zmieniać.
Mój poprzedni post podpowiadał aby przekształcali podane odpowiedzi (bo rzadko to robią) tak aby otrzymać swoją.
Uczniowie dostają przykład (tu tylko poglądowy) \(\displaystyle{ 8^{17} \cdot 4^{18} : 32^{15}}\) otrzymują \(\displaystyle{ 2^{12}}\), ale takiego ,,nie ma" w podanych odpowiedziach.
Za to jest \(\displaystyle{ 16^3}\). I tę proponuję zmieniać.
Mój poprzedni post podpowiadał aby przekształcali podane odpowiedzi (bo rzadko to robią) tak aby otrzymać swoją.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy