Przedstaw w postaci sumy dwóch wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 cze 2021, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 32
Przedstaw w postaci sumy dwóch wielomianów.
Wielomian \(\displaystyle{ w(x) = 9x^4 - 5x^2 + x - 8}\) przedstaw w postaci sumy dwóch wielomianów. Jak to ugryźć ?:)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2021, o 14:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Przedstaw w postaci sumy dwóch wielomianów.
Uwaga, leci gotowiec:
\(\displaystyle{ w(x)=\left(9x^4-5x^2+x-8\right)+0}\).
Natomiast gdybyś się pomylił w treści (lub gdyby uczynił to układający), to z iloczynem jest znacznie trudniej:
\(\displaystyle{ w(x)=\left(9x^4-5x^2+x-8\right)\cdot 1}\).
\(\displaystyle{ w(x)=\left(9x^4-5x^2+x-8\right)+0}\).
Natomiast gdybyś się pomylił w treści (lub gdyby uczynił to układający), to z iloczynem jest znacznie trudniej:
\(\displaystyle{ w(x)=\left(9x^4-5x^2+x-8\right)\cdot 1}\).