Kwadraty, ułamki, iloczyn

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Kwadraty, ułamki, iloczyn

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2= \frac{b^3+ 9 \sqrt{3}}{3b}=\frac{c^3+16}{3c}\\ b^2= \frac{a^3-10}{3a}=\frac{c^3+28}{3c}\\ c^2= \frac{b^3+ 45 \sqrt{3}}{3b}=\frac{a^3-88}{3a}.\end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ ac}\).
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 1 maja 2021, o 14:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
ODPOWIEDZ