Zamiana jednostek
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Zamiana jednostek
[Zamiana jednostek]
Cześć nie wiem czy to dobry dział, ale nie znalazłam takiego, w którym mogłabym zamieścić swój dylemat.
Jak zamienić \(\displaystyle{ 0,13 cm ^{2} }\) na \(\displaystyle{ mm ^{2} }\)?
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ 1 cm =10 mm }\)
czyli
\(\displaystyle{ 1cm ^{2} = 100 mm ^{2} }\).
Czy to zadanie mogę rozwiązać na proporcje? Wówczas otrzymuję wynik \(\displaystyle{ 0,13 cm ^{2} = 13 mm ^{2} }\)
a moze powinnam obliczyć:
\(\displaystyle{ 0,13 cm ^{2} = 1,3 mm \cdot 1,3 mm = 1,69 mm ^{2} }\)?
Wybaczcie proszę, jeśli nie napisałam poprawnie w latexie, ale to mój pierwszy post.
Pozdrawiam
Cześć nie wiem czy to dobry dział, ale nie znalazłam takiego, w którym mogłabym zamieścić swój dylemat.
Jak zamienić \(\displaystyle{ 0,13 cm ^{2} }\) na \(\displaystyle{ mm ^{2} }\)?
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ 1 cm =10 mm }\)
czyli
\(\displaystyle{ 1cm ^{2} = 100 mm ^{2} }\).
Czy to zadanie mogę rozwiązać na proporcje? Wówczas otrzymuję wynik \(\displaystyle{ 0,13 cm ^{2} = 13 mm ^{2} }\)
a moze powinnam obliczyć:
\(\displaystyle{ 0,13 cm ^{2} = 1,3 mm \cdot 1,3 mm = 1,69 mm ^{2} }\)?
Wybaczcie proszę, jeśli nie napisałam poprawnie w latexie, ale to mój pierwszy post.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Zamiana jednostek
Tak. Wystarczy, że weźmiesz papier milimetrowy, zaznaczysz kwadrat o boku 1 cm i policzysz, z ilu małych kwadracików się składa.
A reguła jest taka: Jeśli jakaś jednostka składa się z \(\displaystyle{ n}\) podjednostek, to kwadrat tej jednostki składa się z \(\displaystyle{ n^2}\) podjednostek, sześcian tej jednostki składa się z \(\displaystyle{ n^3}\) podjednostek, a k-ta potęga tej jednostki składa się z \(\displaystyle{ n^k}\) podjednostek. Sprawdź to i spróbuj udowodnić.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Zamiana jednostek
Dziękuję. Wzięłam papier i zaczęłam udawadniać i niby się zgadza, ale ten drugi sposób też wydawał się być logiczny. Czyli pierwszy jest dobry, drugi błędny?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Zamiana jednostek
Tu układasz zwykłą proporcję i mnożysz na krzyż:
\(\displaystyle{ 1 \ cm^2 --- 100 \ mm^2}\)
\(\displaystyle{ 0,13 \ cm^2- --x \ mm^2}\)
Mnożymy na krzyż:
\(\displaystyle{ x= \frac{0,13 \cdot 100}{1}=13 \ mm^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Zamiana jednostek
Dzięki, tak właśnie liczyłam. Nurtował mnie jednak ten drugi sposób, który też wymyśliłam.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2021, o 18:27 przez PaulaA1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22228
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Zamiana jednostek
MOżesz też tak
\(\displaystyle{ 0.13[cm^2]=0.13[(10mm)^2]=0.13\cdot 100[mm^2]=13[mm^2]}\)
Internet mi się skrzaczył.
A Twój drugi sposób jest zdecydowanie niepoprawny
\(\displaystyle{ 0.13[cm^2]=0.13[(10mm)^2]=0.13\cdot 100[mm^2]=13[mm^2]}\)
Internet mi się skrzaczył.
A Twój drugi sposób jest zdecydowanie niepoprawny
Ostatnio zmieniony 13 mar 2021, o 18:34 przez a4karo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22228
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Zamiana jednostek
Duża kratka to jeden centymetr kwadratowy, a mała to milimetr kwadratowy. Czerwony obszar to \(\displaystyle{ 13 \% }\) centymetra kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Zamiana jednostek
Dziękuję, ale ja to rozumiem. Akurat ja nie potrzebuję rysunku, chociaż sposób tłumaczenia masz bardzo dobry. Pytanie dlaczego drugim sposobem wychodzi źle? Tak czysto teoretycznie pytam.
-
- Użytkownik
- Posty: 22228
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Zamiana jednostek
Bo przeliczasz tylko jednostki, a nie ich ilość. Jak centymetr kwadratowy ma 100 milimetrów kwadratowych, to dwa centymetry kwadratowe mają ich dwieście, a nie czterysta
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 mar 2021, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- wiek: 24
- Podziękował: 5 razy
Re: Zamiana jednostek
Ten pomysł z rysunkiem- naprawdę bardzo dobry. Jakbym tego nie rozumiała, to by się mocno przydał.
Dodano po 20 sekundach:
Dodano po 20 sekundach:
Dziękuję