Potegi

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
SuchYthc19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2007, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowroclaw
Podziękował: 2 razy

Potegi

Post autor: SuchYthc19 »

Jak do tego dojsc :


\(\displaystyle{ \frac{2\cdot 3^{20}-5\cdot 3^{19}}{9^{9}}}\)\(\displaystyle{ =3}\)


Nauczyciel powiedzial ze napewno wyjdzie 3...POwiedzial tez zeby nie mnozyc i nie potegowac licznika !!!!!

Wskazowka:
Wylacz cos przed nawias
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Potegi

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \frac{2\cdot 3^{20}-5\cdot 3^{19}}{3^{18}}=\frac{3^{18}(2\cdot 3^2-5\cdot 3)}{3^{18}}=18-15=3}\).
wer0nisia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 28 maja 2007, o 21:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 6 razy

Potegi

Post autor: wer0nisia »

w liczniku wyłączyć przed nawias można \(\displaystyle{ 3^{19}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3^{19}(2*3-5*1)}{(3^{2})^{9}}=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{3^{19}(6-5)}{3^{18}}=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{3*1}{1}=3\\
3=3\\
L=P}\)
ODPOWIEDZ