Proszę o pomoc w obliczeniu:
\(\displaystyle{ (5 \cdot 2 ^{- \frac{1}{3} } - 7) ^{2} }\)
Dodano po 10 minutach 11 sekundach:
Nie potrafię przejść z pierwiastka trzeciego stopnia na pierwiastek drugiego stopnia (odpowiedź: \(\displaystyle{ 61.5 - 35 \sqrt2}\) )
Potęgowanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 6 razy
Potęgowanie.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2021, o 21:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Potęgowanie.
No i nic dziwnego, bo ta odpowiedź jest do innego zadania:
\(\displaystyle{ (5 \cdot 2 ^{- \frac{1}{\red{2}}} - 7) ^{2} =61,5 - 35 \sqrt2}\) .
JK
\(\displaystyle{ (5 \cdot 2 ^{- \frac{1}{\red{2}}} - 7) ^{2} =61,5 - 35 \sqrt2}\) .
JK