Uprościć wyrażenie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
HuGol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 lut 2021, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Uprościć wyrażenie

Post autor: HuGol »

Jaki jest wynik po uproszczeniu danego wyrażenie?

\(\displaystyle{ \frac{ \frac{-1^{n}(x+n)}{n^{2}} }{ \frac{-1^{n-1}(x+n-1)}{(n-1)^{2}} }}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: Jan Kraszewski »

A nie chodzi przypadkiem o

\(\displaystyle{ \frac{ \frac{\red{(}-1\red{)}^{n}(x+n)}{n^{2}} }{ \frac{\red{(}-1\red{)}^{n-1}(x+n-1)}{(n-1)^{2}} }}\) ?

JK
HuGol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 lut 2021, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: HuGol »

Jan Kraszewski pisze: 18 lut 2021, o 09:30 A nie chodzi przypadkiem o

\(\displaystyle{ \frac{ \frac{\red{(}-1\red{)}^{n}(x+n)}{n^{2}} }{ \frac{\red{(}-1\red{)}^{n-1}(x+n-1)}{(n-1)^{2}} }}\) ?

JK
Tak, zapomniałem o nawiasach.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: a4karo »

A potrafisz uprościc `\frac{\frac{a}{b}}{c}` ?
HuGol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 lut 2021, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: HuGol »

a4karo pisze: 18 lut 2021, o 10:14 A potrafisz uprościc `\frac{\frac{a}{b}}{c}` ?
\(\displaystyle{ \frac{a}{bc} }\)
Mnożenie przez odwrorność?
Ten etap rozumiem, problem zaczyna się później.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: a4karo »

No to teraz niech `c=e/f`

Jak sobie to rozpiszesz, to zobaczysz jak wygląda \(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{b}}{\frac{e}{f}} }\)
HuGol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 lut 2021, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: HuGol »

a4karo pisze: 18 lut 2021, o 11:53 No to teraz niech `c=e/f`

Jak sobie to rozpiszesz, to zobaczysz jak wygląda \(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{b}}{\frac{e}{f}} }\)
To dochodzę do takiej sytuacji:

\(\displaystyle{ \frac{x+n}{n ^{2} } \cdot\frac{ (n-1) ^{2} }{x+n-1} }\)

I co dalej, wzór skróconego mnożenia i wymnażanie, czy czegoś nie widzę?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, o 12:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Uprościć wyrażenie

Post autor: Jan Kraszewski »

HuGol pisze: 18 lut 2021, o 12:30\(\displaystyle{ \frac{x+n}{n ^{2} } \cdot\frac{ (n-1) ^{2} }{x+n-1} }\)
Zgubiłeś minus.
HuGol pisze: 18 lut 2021, o 12:30I co dalej, wzór skróconego mnożenia i wymnażanie, czy czegoś nie widzę?
Pytanie brzmi, do czego Ci ten iloraz jest potrzebny.

JK
ODPOWIEDZ