Suma a sumy

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Suma a sumy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że jeśli liczby \(\displaystyle{ a_1,...,a_n}\) są dodatnie oraz \(\displaystyle{ n>2}\), to \(\displaystyle{ \frac{a_1+a_2}{2} ... \frac{a_n+a_1}{2} \leq \frac{a_1+a_2+a_3}{2\sqrt{2}} ... \frac{a_n+a_1+a_2}{2\sqrt{2}} }\).
Ostatnio zmieniony 11 lut 2021, o 14:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Suma a sumy

Post autor: Premislav »

Dowód tej nierówności pojawił się już na forum, o czym sobie dzisiaj przypomniałem, gdy bardzo mocno się skoncentrowałem. Ja niestety jak zwykle nie dałem rady, ponieważ jestem za mało błyskotliwy.
Rozwiązanie.
ODPOWIEDZ