proste przekształcenie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

proste przekształcenie

Post autor: MatU3x »

Cześć,
zastanawiam się nad rozłożeniem tego \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x+6} }\) na \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x+2+4} }\) oraz skróceniu na \(\displaystyle{ 1+ \frac{x+2}{4} }\) Niestety odpowiedz jest błędna, mógłbym prosić o wytłumaczenie dlaczego?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: proste przekształcenie

Post autor: a4karo »

Bo stosujesz nielegalne przekształcenie.
Zastanów się w którym miejscu
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: proste przekształcenie

Post autor: Jan Kraszewski »

Zazwyczaj \(\displaystyle{ \frac{a}{b+c}\ne\frac{a}{b}+\frac{a}{c}}\).

JK
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: proste przekształcenie

Post autor: Dilectus »

Jeśli już koniecznie chcesz rozkładać ten ułamek, a pewnie jest Ci to potrzebne do narysowania wykresu tej funkcji homograficznej, to zrób tak:

\(\displaystyle{ \displaystyle{ \frac{x+2}{x+6} }= \frac{x+2+4-4}{x+6} =\frac{x+6-4}{x+6} =1- \frac{4}{x+6} }\)

:)
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: proste przekształcenie

Post autor: MatU3x »

Dilectus pisze: 10 lut 2021, o 09:51 Jeśli już koniecznie chcesz rozkładać ten ułamek, a pewnie jest Ci to potrzebne do narysowania wykresu tej funkcji homograficznej, to zrób tak:

\(\displaystyle{ \displaystyle{ \frac{x+2}{x+6} }= \frac{x+2+4-4}{x+6} =\frac{x+6-4}{x+6} =1- \frac{4}{x+6} }\)

:)
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi. No właśnie kilka razy wcześniej musiałem robić takie przekształcenie jak Ty tylko że tym razem coś mi się pomieszało i zacząłem złą "stroną" :D
ODPOWIEDZ