Zadanie na wykaż

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Vidar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy

Zadanie na wykaż

Post autor: Vidar »

W jaki sposób to wykazać, mam dosyć spory problem. Probowałem, ze wzoru skróconego mnożenia, w jakiś sposób na różnice kwadratów ale nie udaje się.

\(\displaystyle{ \sqrt{10} - \sqrt{6} = 2 \cdot \sqrt{4 - \sqrt{15} } }\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2021, o 16:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Zadanie na wykaż

Post autor: piasek101 »

Podnieś stronami do kwadratu.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22225
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zadanie na wykaż

Post autor: a4karo »

Vidar pisze: 28 sty 2021, o 14:58 W jaki sposób to wykazać, mam dosyć spory problem. Probowałem, ze wzoru skróconego mnożenia, w jakiś sposób na różnice kwadratów ale nie udaje się.

\(\displaystyle{ \sqrt{10} - \sqrt{6} = 2 * \sqrt{4 - \sqrt{15} } }\)
Udaje się:

`\sqrt{10}-\sqrt6=\frac{4}{\sqrt{10}+\sqrt6}`

`\sqrt{4 - \sqrt{15}}=\frac{1}{ \sqrt{4 + \sqrt{15}}`

Mamy więc pokazać, że
`\frac{2}{\sqrt{10}+\sqrt6}=\frac{1}{ \sqrt{4 + \sqrt{15}}`
lub
`\sqrt{10}+\sqrt6= \sqrt{16+ 4\sqrt{15}}`

A to już jest proste
Vidar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy

Re: Zadanie na wykaż

Post autor: Vidar »

Czy nie powinnismy wykazywac to w taki sposób, aby lewą stronę doprowadzić do prawej lub odwrotnie?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22225
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zadanie na wykaż

Post autor: a4karo »

Jeżeli wykonujesz przekształcenia, które są równoważne, to nie. Ale jak bardzo chcesz, to możesz sobie przekształcić to w łańcuszek równości.


Ale będzie to działanie na zasadzie: jak już wiem, co wyszło to teraz to zapiszę.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Zadanie na wykaż

Post autor: piasek101 »

Vidar pisze: 28 sty 2021, o 17:07 Czy nie powinnismy wykazywac to w taki sposób, aby lewą stronę doprowadzić do prawej lub odwrotnie?
Już wiesz, że niekoniecznie.

Podałem Ci wygodny sposób do zajmowania się pierwiastkowymi zapisami.
Jest to w tym przypadku przekształcenie równoważne - obie strony równania są dodatnie.
ODPOWIEDZ