inne rozwiazanie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

inne rozwiazanie

Post autor: MatU3x »

Cześć,
siedze już trochę nad tym zadaniem i nie mogę znaleźć błędu, dlatego też proszę o podpowiedź.
Zadanie:
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie\(\displaystyle{ (m+1)x ^{2}+(m+1)x+1 = 0 }\) ma dwa różne pierwiastki\(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2} }\), spełniające warunek \(\displaystyle{ (x _{1} +x _{2}) ^{3}-(x _{1} ^{3}+x _{2} ^{3} )<(x _{1} +x _{2} )^{2}-(x _{1} ^{2}+x _{2} ^{2}) }\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \Delta=(m+1)(m-3) \Rightarrow m \in (- \infty ,-1) \cup (3, \infty )}\)
Natomiast przekształcenia:
\(\displaystyle{ (x _{1} ^{3}+x _{2} ^{3} )=(x _{1}+x _{2})((x _{1} +x _{2}) ^{2}-3x _{1}x _{2}) }\)
\(\displaystyle{ x _{1} ^{2}+x _{2} ^{2} =(x _{1}+x _{2}) ^{2}-2 x_{1}x _{2} }\)
No i podstawiam ze wzorów Viete'a
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}=-1 }\) oraz \(\displaystyle{ x _{1}\cdot x _{2}= \frac{1}{m+1} }\)
\(\displaystyle{ -1-(-1-3\cdot \frac{1}{m+1})< 1-1- \frac{2}{m+1}}\)
Skracam
\(\displaystyle{ \frac{5}{m+1}<0 }\)
I wychodzi mi zakres \(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1)}\)
W odpowiedziach jest znak przeciwny w liczniku \(\displaystyle{ \frac{-5}{m+1}<0 }\) co daje \(\displaystyle{ m \in (-1, \infty )}\)
Co w ostateczności daje inny zakres ze względu na delte, więc mój wynik nie zgadza się z tym z odpowiedzi. Czy ja popełniłem jakiś błąd czy to może w odpowiedziach znalazł się błąd? Proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, o 10:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: inne rozwiazanie

Post autor: a4karo »

Popełniłeś błąd. Narysuj trochę więcej nawiasów przy wzorach Viete'a, to zobaczysz gdzie.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: inne rozwiazanie

Post autor: MatU3x »

a4karo pisze: 23 sty 2021, o 04:01 Popełniłeś błąd. Narysuj trochę więcej nawiasów przy wzorach Viete'a, to zobaczysz gdzie.
Niestety dwa kolejne razy rozpisałem sobie zadanie i mam wrażenie że zaczyna mi się coraz bardziej mieszać w głowie, mógłbyś powiedzieć która linijka jest błędna? Mówimy już o podstawianiu, tak? Bo wzory Viete'a wydają mi się dobrze obliczone.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: inne rozwiazanie

Post autor: piasek101 »

Zrobiłem klasyczne przekształcenia (czyli inne niż Ty) i mam \(\displaystyle{ x_1x_2 \left[3 \left(x_1+x_2\right)-2\right]<0}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: inne rozwiazanie

Post autor: Jan Kraszewski »

MatU3x pisze: 23 sty 2021, o 03:23\(\displaystyle{ -1-(-1-3\cdot \frac{1}{m+1})< 1-1- \frac{2}{m+1}}\)
Błędna jest ta linijka. Powinno być

\(\displaystyle{ -1-(-\red{(}1-3\cdot \frac{1}{m+1}\red{)})< 1-\red{(} 1- \frac{2}{m+1}\red{)} }\).

JK
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: inne rozwiazanie

Post autor: MatU3x »

Jan Kraszewski pisze: 23 sty 2021, o 21:53
MatU3x pisze: 23 sty 2021, o 03:23\(\displaystyle{ -1-(-1-3\cdot \frac{1}{m+1})< 1-1- \frac{2}{m+1}}\)
Błędna jest ta linijka. Powinno być

\(\displaystyle{ -1-(-\red{(}1-3\cdot \frac{1}{m+1}\red{)})< 1-\red{(} 1- \frac{2}{m+1}\red{)} }\).

JK
Dziękuję! :)
ODPOWIEDZ