Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
zaeraan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 wrz 2020, o 09:32
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 2 razy

Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Post autor: zaeraan »

Wyznaczam dziedzinę:

\(\displaystyle{
D: x-2>0 \wedge x+4>0 \wedge \log_3 (x+4) \neq 0 \\
x>2 \wedge x>-4 \wedge x+4 \neq 3^0 \Rightarrow x \neq -3 \\
D: x>2
}\)


Mnożąc na samym początku na krzyż, wyjdzie x=5:

\(\displaystyle{
\frac{\log_3(x-2)}{\log_3(x+4)} = \frac{1}{2} \\
2\log_3(x-2) = \log_3(x+4)\\
\log_3(x-2)^2 = \log_3(x+4)\\
(x-2)^2=x+4\\
x^2-4x+4=x+4\\
x^2-5x=0\\
x(x-5)=0\\
x=0 \vee x=5
}\)


Jednak próbując zrobić to w inny sposób, korzystając z własności logarytmów, wychodzi mi zupełnie inny wynik:

\(\displaystyle{
\frac{\log_c b}{\log_c a} = \log_a b
}\)


\(\displaystyle{
\frac{\log_3(x-2)}{\log_3(x+4)} = \frac{1}{2} \\
\log_{(x+4)} (x-2) = \frac{1}{2} \\
(x+4)^{\frac{1}{2}} = x-2 / \sqrt{} \\
|x+4| = \sqrt{x-2}\\
x+4 = \sqrt{x-2} \vee x+4 = - \sqrt{x-2}\\
x=\sqrt{x-2}-4 \vee x=-\sqrt{x-2}-4
}\)
Ostatnio zmieniony 10 gru 2020, o 23:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Post autor: Jan Kraszewski »

zaeraan pisze: 10 gru 2020, o 23:23\(\displaystyle{
(x+4)^{\frac{1}{2}} = x-2 / \sqrt{} \\
|x+4| = \sqrt{x-2}}\)
Że co?!

\(\displaystyle{ \sqrt{(x+4)^{\frac{1}{2}}}=(x+4)^{\frac{1}{4}} }\)

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Post autor: a4karo »

A może warto zacząć od przedstawienia problemu?
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Post autor: Niepokonana »

Ja mam pytanie. Skoro już założyliśmy, że iks jest większy od dwójki, to musimy rozważać oba przypadki wartości bezwzględnej \(\displaystyle{ |x+4|}\), skoro wiadomo, że i tak suma pod tą wartością bezwzględną jest większa od zera? Nie możemy opuścić wartości bezwzględnej?
Jan Kraszewski pisze: 11 gru 2020, o 00:00
zaeraan pisze: 10 gru 2020, o 23:23\(\displaystyle{
(x+4)^{\frac{1}{2}} = x-2 / \sqrt{} \\
|x+4| = \sqrt{x-2}}\)
Że co?!

\(\displaystyle{ \sqrt{(x+4)^{\frac{1}{2}}}=(x+4)^{\frac{1}{4}} }\)

JK
Nie rozumiem. Chodzi Panu doktorowi o to, że powinno być \(\displaystyle{ |x+4|=(x-2)^{2}}\)? Nie rozumiem, skąd się wziął jakiś pierwiastek czwartego stopnia.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Post autor: JHN »

zaeraan pisze: 10 gru 2020, o 23:23 \(\displaystyle{ (x+4)^{\frac{1}{2}} = x-2 / \red{ \sqrt{}} \\
|x+4| = \sqrt{x-2}}\)
A powinno być
\(\displaystyle{ (x+4)^{\frac{1}{2}} = x-2\ |\red{^2} \\
x+4 = ( {x-2})^2\wedge x-2\ge0}\)


Pozdrawiam
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Post autor: Dilectus »

Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y
A gdzie jest to poniższe równanie logarytmiczne?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego z poniższego równania logarytmicznego wychodzą niepoprawne x-y

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 11 gru 2020, o 16:48Nie rozumiem, skąd się wziął jakiś pierwiastek czwartego stopnia.
Bo \(\displaystyle{ \frac12\cdot\frac12=\frac14...}\) Tam oczywiście należało podnieść do kwadratu, a nie wyciągać pierwiastek, ale ja tylko pokazałem, gdzie został popełniony błąd w rachunkach.

JK
ODPOWIEDZ