Dowód nierówności przez równoważne przekształcanie tezy

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
inusia146
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 90 razy

Dowód nierówności przez równoważne przekształcanie tezy

Post autor: inusia146 »

Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a>0}\), to \(\displaystyle{ 2a+ \frac{49}{a} >14}\).

Dowód: Przekształcam równoważnie tezę:
\(\displaystyle{ 2a+ \frac{49}{a} >14 \ / \cdot a}\) (ok, bo \(\displaystyle{ a>0}\))
\(\displaystyle{ 2a^2+49>14a}\)
\(\displaystyle{ a^2+a^2-14a+49>0}\)
\(\displaystyle{ a^2+(a-7)^2>0}\)
Wiem, że dla każdego \(\displaystyle{ a>0}\) prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ (a-7)^2 \geqslant 0}\). Z założenia \(\displaystyle{ a>0 \Rightarrow a^2>0}\). Stąd \(\displaystyle{ a^2+(a-7)^2>0}\), co kończy dowód.

Moje pytanie dotyczy przejścia: \(\displaystyle{ a>0 \Rightarrow a^2>0}\). Wiemy, że nie ma tu równoważności, tylko wynikanie. Czy to wynikanie wystarczy, czy przy równoważnym przekształcaniu tezy w tym miejscu też musi być przekształcenie równoważne?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34242
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowód nierówności przez równoważne przekształcanie tezy

Post autor: Jan Kraszewski »

inusia146 pisze: 10 gru 2020, o 14:29Moje pytanie dotyczy przejścia: \(\displaystyle{ a>0 \Rightarrow a^2>0}\). Wiemy, że nie ma tu równoważności, tylko wynikanie. Czy to wynikanie wystarczy, czy przy równoważnym przekształcaniu tezy w tym miejscu też musi być przekształcenie równoważne?
Wystarczy. Przecież tego przejścia nie używasz w równoważnym przekształcaniu tezy.

Warto rozumieć to, co się robi. Najpierw (korzystając z założeń) równoważnie przekształciłaś tezę do postaci \(\displaystyle{ a^2+(a-7)^2>0}\), zatem przeformułowałaś dowodzone twierdzenie

"Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a>0}\), to \(\displaystyle{ 2a+ \frac{49}{a} >14}\)."

do postaci

"Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a>0}\), to \(\displaystyle{ a^2+(a-7)^2>0}\)."

Końcówka dowodu

"Wiem, że dla każdego \(\displaystyle{ a>0}\) prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ (a-7)^2 \geqslant 0}\). Z założenia \(\displaystyle{ a>0 \Rightarrow a^2>0}\). Stąd \(\displaystyle{ a^2+(a-7)^2>0}\), co kończy dowód."

to właśnie uzasadnienie prawdziwości tego przeformułowanego wynikania (tam wyraźnie masz "jeśli..., to...").

JK
ODPOWIEDZ