Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
psi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 35 razy

Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Post autor: psi »

Witam!
Który z zapisów A czy B jest poprawny i dlaczego?
A. \(\displaystyle{ {x^2} - 4 = 0\,\, \Rightarrow \,\,\left( {x + 2} \right)\left( {x - 2} \right) = 0\,\, \Rightarrow \,\,x = - 2\,\,{\mathop{\rm lub}} \,\,x = 2}\)
B. \(\displaystyle{ {x^2} - 4 = 0\,\, \Leftrightarrow \,\,\left( {x + 2} \right)\left( {x - 2} \right) = 0\,\, \Leftrightarrow \,\,x = - 2\,\,{\mathop{\rm lub}} \,\,x = 2}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Post autor: Jan Kraszewski »

Oba są poprawne. No chyba, że dokładniej zdefiniujesz "poprawne", wtedy sprawdzimy.

JK
psi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 35 razy

Re: Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Post autor: psi »

Chodzi mi o znak pomiędzy równaniami, czy to ma być znak wynikania czy równoważności, a może nie ma to znaczenia? Pisząc kolejne przekształcenia równania czasami chcemy zaznaczyć, że koleje równanie z niego wynika i jakim symbolem to wyrażać?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Post autor: Jan Kraszewski »

psi pisze: 3 lis 2020, o 10:49Chodzi mi o znak pomiędzy równaniami, czy to ma być znak wynikania czy równoważności,
To zależy od tego, co chcesz przekazać...
psi pisze: 3 lis 2020, o 10:49a może nie ma to znaczenia?
Ma znaczenie. I powinieneś ich używać wtedy, gdy zrozumiesz, co znaczą.
psi pisze: 3 lis 2020, o 10:49Pisząc kolejne przekształcenia równania czasami chcemy zaznaczyć, że koleje równanie z niego wynika i jakim symbolem to wyrażać?
Wynikanie wyrażasz symbolem implikacji, pytanie brzmi jednak, czy istotnie chcesz przekazać właśnie to, co napisałeś. Bo jeżeli rozwiązujesz równanie metodą przekształceń równoważnych (co zazwyczaj ma miejsce), to implikacja jest za słaba. Przeczytaj

Kod: Zaznacz cały

https://www.math.uni.wroc.pl/~newelski/dydaktyka/wdm-A/skrypt3/skrypt/node3.html
, tam jest wyjaśniona różnica.

JK
psi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 35 razy

Re: Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Post autor: psi »

W takim razie co wyraża zapis A w moim pierwszym pytaniu, z co B? Jak zrozumiałby to ktoś komu przyszłoby to przeczytać?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2020, o 19:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: zrozumiałby, przyszłoby.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Post autor: Jan Kraszewski »

psi pisze: 3 lis 2020, o 17:05W takim razie co wyraża zapis A w moim pierwszym pytaniu, z co B?
Zapis A oznacza, że jeśli równanie \(\displaystyle{ x^2-4=0}\) zachodzi, to \(\displaystyle{ x=2}\) lub \(\displaystyle{ x=-2}\). Nie oznacza to, że \(\displaystyle{ x=2}\) i \(\displaystyle{ x=-2}\) rozwiązaniami równania \(\displaystyle{ x^2-4=0}\) - oznacza tylko, że jeśli równanie \(\displaystyle{ x^2-4=0}\) ma rozwiązanie, to mogą nim być wyłącznie liczby \(\displaystyle{ 2}\) bądź \(\displaystyle{ -2}\). Ale to, czy liczby te są faktycznie rozwiązaniami tego równania, będziemy widzieli dopiero po wykonaniu dodatkowego rozumowania, czyli sprawdzenia. Formalnie zatem zapis A nie wystarcza do rozwiązania tego równania.

Zapis B oznacza, że bycie rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ x^2-4=0}\) jest równoważne (tożsame) z byciem jedną z liczb \(\displaystyle{ -2,2}\). Zatem te liczby są jedynymi rozwiązaniami tego równania.
psi pisze: 3 lis 2020, o 17:05Jak zrozumiałby to ktoś komu przyszłoby to przeczytać?
A to bardzo zależy od tego, kto by to czytał... Zrozumienie tego, co napisałem powyżej, nie jest bardzo powszechne.

JK
psi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 35 razy

Re: Przekształcanie równań a znak równoważności i wynikania

Post autor: psi »

Dziękuję, za wyjaśnienie. Muszę się nad tym dłużej zastanowić.
ODPOWIEDZ