Nierówność z sinusami

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Nierówność z sinusami

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że w trójkącie
\(\displaystyle{ \sqrt{1 - \sin(\alpha) \sin(\beta)} + \sqrt{1 - \sin(\alpha) \sin(\gamma) } + \sqrt{1 - \sin(\gamma) \sin(\beta) } \geq \frac{3}{2}. }\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2020, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Re: Nierówność z sinusami

Post autor: bosa_Nike »

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ