Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
- cmnstrnbnn
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Witam, bez zbędnego pisania, dlaczego liczba
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2}) ^{-\sqrt{2}} }\)
jest nierzeczywista? Dodatkowo nasuwa się pytanie, dla jakich x, liczba \(\displaystyle{ x^{x}}\) jest rzeczywista?
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2}) ^{-\sqrt{2}} }\)
jest nierzeczywista? Dodatkowo nasuwa się pytanie, dla jakich x, liczba \(\displaystyle{ x^{x}}\) jest rzeczywista?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Czy liczbę ujemną można podnieść do potęgi niewymiernej?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Ja bym się zapytał, co według Ciebie oznacza zapis
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2}) ^{-\sqrt{2}} }\).
JK
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2}) ^{-\sqrt{2}} }\).
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Panie doktorze, czy ja to dobrze rozumuję? Podstawa potęgi jest liczbą ujemną a wykładnik jest jakimś ułamkiem. Niewymiernym, ale ułamkiem, a jak mamy w wykładniku ułamek to mamy pierwiastkowanie np.\(\displaystyle{ x^ \frac{1}{2}= \sqrt{x} }\). Czyli po prostu mamy pierwiastek z liczby ujemnej, co jest liczbą nierzeczywistą.
- cmnstrnbnn
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Powiem szczerze, nikt nigdy mi tego w szkole nie powiedział, a samemu nigdy nad tym nie myślałem.
Dodano po 7 minutach 22 sekundach:
Podnoszę liczbę \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\) do potęgi \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\)Jan Kraszewski pisze: ↑2 sie 2020, o 23:00 Ja bym się zapytał, co według Ciebie oznacza zapis
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2}) ^{-\sqrt{2}} }\).
JK
Przekształcając mam \(\displaystyle{ \Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) ^{\sqrt{2}} }\), a więc mnożę liczbę \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2} }\), \(\displaystyle{ \sqrt{2} }\) razy przez samą siebie. Tylko nadal nie mam pojęcia, gdzie tutaj zachodzi problem
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
To pokaż, jak mnożysz przez siebie liczbę \(\displaystyle{ \displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2} } \quad}\) \(\displaystyle{ 1,4142135623730950488016887242097}\) razy.cmnstrnbnn pisze: ↑3 sie 2020, o 01:31
Przekształcając mam \(\displaystyle{ \Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) ^{\sqrt{2}} }\), a więc mnożę liczbę \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2} }\), \(\displaystyle{ \sqrt{2} }\) razy przez samą siebie. Tylko nadal nie mam pojęcia, gdzie tutaj zachodzi problem
- cmnstrnbnn
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
\(\displaystyle{ \Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) ^{\sqrt{2}}=\Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) \cdot \Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) ^{\sqrt{2}-1} }\)
Domyślam się, że chodzi o to, że \(\displaystyle{ 0 < \sqrt{2}-1 < 1}\) to jakaś liczba niewymierna, która powinna tutaj doprowadzić do odpowiedzi na moje pytanie. Przeczuwam o co chodzi, ale nie na tyle, by być w stanie odpowiedzieć dla jakich x liczba \(\displaystyle{ x^{x}}\) jest nierzeczywista
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
to nie jest dobra odpowiedź.cmnstrnbnn pisze: ↑3 sie 2020, o 12:53\(\displaystyle{ \Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) ^{\sqrt{2}}=\Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) \cdot \Biggl(-\frac{\sqrt{2}}{2}\Biggr) ^{\sqrt{2}-1} }\)
- cmnstrnbnn
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
To już poważnie nie mam pojęcia. Jedyny pomysł jaki mam to to
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Dlatego liczba \(\displaystyle{ (-\sqrt{2})^{-\sqrt{2}} }\) nie jest rzeczywista, bo
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2})^{-\sqrt{2}} = (-1)^{-\sqrt{2}}\cdot (\sqrt{2})^{-\sqrt{2}} \ \ (1) }\)
a liczba \(\displaystyle{ ( -1)^{-\sqrt{2}} = 1\cdot e^{-i\sqrt{2}\cdot \pi} \ \ (2) }\)
nie jest liczbą rzeczywistą tylko zespoloną.
Z \(\displaystyle{ (1), (2) }\)
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2})^{-\sqrt{2}} = 2^{-\frac{\sqrt{2}}{2}}\cdot e^{-i\sqrt{2}\cdot \pi} = 2^{-\frac{\sqrt{2}}{2}}\left[ \cos(\sqrt{2}\pi \right) - i\sin\left(\sqrt{2}\pi) \right] =...}\)
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2})^{-\sqrt{2}} = (-1)^{-\sqrt{2}}\cdot (\sqrt{2})^{-\sqrt{2}} \ \ (1) }\)
a liczba \(\displaystyle{ ( -1)^{-\sqrt{2}} = 1\cdot e^{-i\sqrt{2}\cdot \pi} \ \ (2) }\)
nie jest liczbą rzeczywistą tylko zespoloną.
Z \(\displaystyle{ (1), (2) }\)
\(\displaystyle{ (-\sqrt{2})^{-\sqrt{2}} = 2^{-\frac{\sqrt{2}}{2}}\cdot e^{-i\sqrt{2}\cdot \pi} = 2^{-\frac{\sqrt{2}}{2}}\left[ \cos(\sqrt{2}\pi \right) - i\sin\left(\sqrt{2}\pi) \right] =...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Jak nie jest, jak jest:
\(\displaystyle{ (-\sqrt2)^{-\sqrt2}=(-\sqrt2)^{-\sqrt2\cdot\frac{\sqrt2}{\sqrt2}}=\left((-\sqrt2)^{-2}\right)^{\frac{1}{\sqrt2}}=\left(\frac{1}{4}\right)^{\frac{1}{\sqrt2}}}\)
\(\displaystyle{ (-\sqrt2)^{-\sqrt2}=(-\sqrt2)^{-\sqrt2\cdot\frac{\sqrt2}{\sqrt2}}=\left((-\sqrt2)^{-2}\right)^{\frac{1}{\sqrt2}}=\left(\frac{1}{4}\right)^{\frac{1}{\sqrt2}}}\)
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Policzmy dalej (na kalkulatorze):
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{4}\right)^{\frac{1}{\sqrt2}} \approx 0,3752}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{4}\right)^{\frac{1}{\sqrt2}} \approx 0,3752}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Wolfram mówi, że ta liczba faktycznie jest nierzeczywista.
Ja uważam, że po prostu taka liczba to liczba ujemna podniesiona do potęgi o wykładniku ułamkowym czyli mamy pierwiastek z liczby ujemnej. Aczkolwiek ja się nie znam.
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%28-sqrt%282%29%29%5E%28-sqrt%282%29%29
Ja uważam, że po prostu taka liczba to liczba ujemna podniesiona do potęgi o wykładniku ułamkowym czyli mamy pierwiastek z liczby ujemnej. Aczkolwiek ja się nie znam.
- cmnstrnbnn
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Dlaczego ta liczba jest nierzeczywista?
Czyli to oznacza, że jeżeli \(\displaystyle{ x<0 \wedge (x }\) jest niewymierne \(\displaystyle{ \vee }\) \(\displaystyle{ x= \frac{p}{q}}\), gdzie p i q to liczby całkowite względnie pierwsze, \(\displaystyle{ q \neq}\) 0, oraz \(\displaystyle{ 2|q}\)), to wtedy liczba \(\displaystyle{ x^{x}}\) jest nierzeczywista?