Układ rownan

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hanula_is_here
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bristol
Podziękował: 2 razy

Układ rownan

Post autor: hanula_is_here »

Jak obliczyc???

a)
x+2y=3
x�-2y+4y�=18

Dobrze wyliczylam???

5x-2y=13 / x3
3x+7y=-4.5 /x(-5)

15x-6y=39
-15x-35y=22.5
-41y=61.5 /:(-41)
y=-1.5

5x=10 /:5
x=2


x=2
y=-1.5
Eriol Velcrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Układ rownan

Post autor: Eriol Velcrow »

a)Z pierwszego równania wyznaczasz x wstawiasz do drugiego i masz zwykle rownanie kwadratowe.

Policzone jest dobrze.
ODPOWIEDZ