Układ z pierwiastkami

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11360
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Układ z pierwiastkami

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{x+ \sqrt{y}} - \sqrt{x- \sqrt{y}} = \sqrt{4x-y} \\ \sqrt{x^2-9}+2=3\sqrt{y-3x+3} \end{cases} }\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Układ z pierwiastkami

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \sqrt{x+ \sqrt{y}} - \sqrt{x- \sqrt{y}} = \sqrt{4x-y} \ \bigg |^2 \\
2x -2\sqrt{x^2-y} =4x-y\\
2\sqrt{x^2-y}=y-2x \ \bigg |^2\\
y(y-4x+4)=0 \ \ \wedge \ \ y-2x \ge 0}\)


a)
\(\displaystyle{ y=0\\
\sqrt{x} - \sqrt{x} = \sqrt{4x} \\
x=0 }\)

Rozwiązanie odrzucone ze względu na \(\displaystyle{ \sqrt{x^2-9} }\)
b)
\(\displaystyle{ y=4x-4\\
\sqrt{x^2-9}+2=3\sqrt{x-1} \\
x^2-9+4\sqrt{x^2-9} +4=9x-9\\
4\sqrt{x^2-9}=9x-4-x^2 \ \bigg |^2 \\
(x-5)(x^3-13x^2+8x-32)=0 \ \ \wedge x \in \left\langle \frac{9- \sqrt{65} }{2} ; \frac{9+ \sqrt{65} }{2} \right\rangle }\)

ponieważ jedyny pierwiastek rzeczywisty z równania sześciennego nie spełnia założenia, to układ ma tylko jedno rozwiązanie: \(\displaystyle{ x=5 \wedge y=16 }\)
ODPOWIEDZ