Temat może niezbyt dobry ale chodzi mi o to żeby to:
\(\displaystyle{ (a+b)^{\frac{1}{2}}=x}\)
rozpisać w taki sposób ja te równanie poniżej czyli na dole mamy że do kwadratu to sie równa tyle i tyle a jak to bedzie wyglądało z ułamkiem?:
\(\displaystyle{ (a+b)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}}\)
Da się coś takiego zrobić? (wiem że pierwsze wyrażenie można zamienić na pierwiastek tzn. wstawić sumą pod pierwiastek ale nie o to mi chodzi)
Suma podniesiona do potęgi ułamka
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Suma podniesiona do potęgi ułamka
Hmm... jedyna odpowiedź, jaka mi się nasuwa to (jeśli a>b):
\(\displaystyle{ (a+b)^{1/2}\ =\ a^{1/2}\,\big(1+\sum_{n=1}^{+\infty}(-1)^{n-1}\frac{(2n-3)!!}{2^nn!} \frac{b^n}{a^n}\,\big)}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{1/2}\ =\ a^{1/2}\,\big(1+\sum_{n=1}^{+\infty}(-1)^{n-1}\frac{(2n-3)!!}{2^nn!} \frac{b^n}{a^n}\,\big)}\)