Udowodnić, że jeśli
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2yz +xz -5xy =2 \\ yz - xz +2xy =1 \\ yz -2xz +6xy =3 \end{cases}}\)
to \(\displaystyle{ |xyz| = 6}\)
Układ z iloczynem
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11456
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Układ z iloczynem
Traktując \(\displaystyle{ xy, xz , yz}\) jako niewiadome to układ ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} xy =2 \\ xz =6 \\ yz =3 \end{cases}}\)
stąd \(\displaystyle{ xy \cdot xz \cdot yz=36\\
(xyz)^2=36\\
|xyz| = 6}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} xy =2 \\ xz =6 \\ yz =3 \end{cases}}\)
stąd \(\displaystyle{ xy \cdot xz \cdot yz=36\\
(xyz)^2=36\\
|xyz| = 6}\)