Wykaż

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Dominik23213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 paź 2007, o 07:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakliczyn

Wykaż

Post autor: Dominik23213 »

a,b,c nalezy do R:
mam wkykazać że :
a^2+b^2+c^2>lub równe ab+ ac+ bc
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 23:06 przez Dominik23213, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wykaż

Post autor: scyth »

a=0
b=0
c=1
czy 1=0?
Dominik23213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 paź 2007, o 07:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakliczyn

Wykaż

Post autor: Dominik23213 »

nie rozumiem... to mają być dowolne rzeczywiste i trzeba to wykazać czyli udowodnić bez pdstawiania przykładowych liczb
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wykaż

Post autor: scyth »

Podałem przykład na to, że twierdzenie jest nieprawdziwe. Nie ma tu nic do udowodnienia.
Dominik23213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 paź 2007, o 07:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakliczyn

Wykaż

Post autor: Dominik23213 »

a jak udowodnić że to jest nieprawdziwe znaczy żebym wiedział?? jak mnie nauczycielka zapyta?

[ Dodano: 14 Października 2007, 23:05 ]
sory mała pomyłka tam zamiast = miało być > lub równe
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wykaż

Post autor: scyth »

to teraz to OK. Kwadrat liczby rzeczywistej zawsze jest nieujemny, prawdziwe więc są nierówności:
\(\displaystyle{ (a-b)^2 0 \\
(a-c)^2 0 \\
(b-c)^2 0 \\}\)

Dodając je stronami i wykonując potęgowanie dostajemy:
\(\displaystyle{ 2a^2+2b^2+2c^2-2ab-2ac-2bc 0 \\
2a^2+2b^2+2c^2 2ab + 2ac + 2bc}\)

Teraz wystarczy podzielić ostatnią nierówność stronami przez 2 i gotowe.
Dominik23213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 paź 2007, o 07:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakliczyn

Wykaż

Post autor: Dominik23213 »

tak właśnie myślałem tylko nie wiedziałem jak to zapisać. wielkie dzięki. POZDRO
ODPOWIEDZ