dlugosc bokow prostokata

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

dlugosc bokow prostokata

Post autor: MatU3x »

Witam,
mam problem z pewnym zadaniem, liczby wychodziłyby dobre gdyby nie minus, więc proszę o radę.
Treść zadania: "Obwód pewnego prostokąta wynosi 20, a jego pole powierzchni jest równe 24. Wyznacz długości boków tego prostokąta. "
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 2a+2b=20}\)
\(\displaystyle{ ab=24}\)
\(\displaystyle{ 2a=20-2b}\)
\(\displaystyle{ a=10-b}\)
Podstawiam
\(\displaystyle{ (10-b)b=24}\)
\(\displaystyle{ -b ^{2}-10b-24=0 }\)
Licze delte
\(\displaystyle{ 100-96=4}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{10-2}{-2}=-4 }\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{10+2}{-2}=-6 }\)
Tutaj mam problem, bo owszem \(\displaystyle{ 4 \cdot 6=24 \wedge 2 \cdot 4+2 \cdot 6=20}\) ale wynik musiałby być 4 i 6 a nie liczby do nich przeciwne.
Prosiłbym o jakieś wskazówki czy nie znam jakieiś właśności(jakiej?) czy całe zadanie jest zrobione źle
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: dlugosc bokow prostokata

Post autor: Premislav »

Po prostu rąbnąłeś się w przekształceniach, powinno być \(\displaystyle{ -b^{2}\red{+}10b-24=0}\) i wtedy wychodzi dobrze.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: dlugosc bokow prostokata

Post autor: MatU3x »

Faktycznie, dziękuje bardzo :)
ODPOWIEDZ