Dowód w algebrze
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 24 maja 2015, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Dowód w algebrze
Proszę o sprawdzenie, czy ten dowód wykonany jest prawidłowo. Nie jestem pewny, czy można to robić w taki sposób i czy otrzymałbym za to pełną liczbę punktów (jest to zadanie z matury rozszerzonej z 2016 roku)
Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) takich, że \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 2 }\) prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ x + y \le 2 }\).
Przekształcam równoważnie nierwóność \(\displaystyle{ x + y \le 2 }\).
Obie strony nierówności są dodatnie, więc można podnieść obustronnie do kwadratu.
\(\displaystyle{ x^{2} + 2xy + y^{2} \le 4 }\)
\(\displaystyle{ 2xy + 2 \le 4 }\)
\(\displaystyle{ 2xy \le 2 /:2 }\)
\(\displaystyle{ xy \le 1 }\)
Jeśli \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 2 }\), to obie liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są równe \(\displaystyle{ 1}\) lub są liczbami dodatnimi z przedziału \(\displaystyle{ (0;1) }\).
Jeśli \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są równe \(\displaystyle{ 1}\), to ich iloczyn \(\displaystyle{ xy}\) również jest równy \(\displaystyle{ 1}\), więc nierówność \(\displaystyle{ xy \le 1 }\) jest prawdziwa.
Jeśli \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są liczbami z przedziału \(\displaystyle{ (0;1) }\), to iloczyn \(\displaystyle{ xy}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ (0;1) }\), więc nierówność \(\displaystyle{ xy \le 1 }\) jest prawdziwa.
Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) takich, że \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 2 }\) prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ x + y \le 2 }\).
Przekształcam równoważnie nierwóność \(\displaystyle{ x + y \le 2 }\).
Obie strony nierówności są dodatnie, więc można podnieść obustronnie do kwadratu.
\(\displaystyle{ x^{2} + 2xy + y^{2} \le 4 }\)
\(\displaystyle{ 2xy + 2 \le 4 }\)
\(\displaystyle{ 2xy \le 2 /:2 }\)
\(\displaystyle{ xy \le 1 }\)
Jeśli \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 2 }\), to obie liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są równe \(\displaystyle{ 1}\) lub są liczbami dodatnimi z przedziału \(\displaystyle{ (0;1) }\).
Jeśli \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są równe \(\displaystyle{ 1}\), to ich iloczyn \(\displaystyle{ xy}\) również jest równy \(\displaystyle{ 1}\), więc nierówność \(\displaystyle{ xy \le 1 }\) jest prawdziwa.
Jeśli \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są liczbami z przedziału \(\displaystyle{ (0;1) }\), to iloczyn \(\displaystyle{ xy}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ (0;1) }\), więc nierówność \(\displaystyle{ xy \le 1 }\) jest prawdziwa.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2020, o 21:56 przez qwerty355, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód w algebrze
To stwierdzenie jest nieprawdziwe.qwerty355 pisze: ↑20 maja 2020, o 21:32 Proszę o sprawdzenie, czy ten dowód wykonany jest prawidłowo. Nie jestem pewny, czy można to robić w taki sposób i czy otrzymałbym za to pełną liczbę punktów (jest to zadanie z matury rozszerzonej z 2016 roku)
Wykaż, że dla dowolnych dodatnich licz rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) takich, że \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 2 }\) prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ x + y \le 2 }\).
Jeśli \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 2 }\), to obie liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są równe \(\displaystyle{ 1}\) lub są liczbami dodatnimi z przedziału \(\displaystyle{ (0;1) }\).
Dodano po 3 minutach 38 sekundach:
Zauważ, żę prosta `x+y=2` jest styczna do okręgu w punkcie `(1,1)`
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 24 maja 2015, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Re: Dowód w algebrze
Dlaczego jest nieprawdziwe? Jeśli byłyby większe od 1, to suma ich kwadratów nie wynosiłaby 2. Nie do końca rozumiem, jak miałbym wykorzystać fakt, że prosta jest styczna do okręgu.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Dowód w algebrze
Nie wiem czy to przekracza zdolności dzisiejszego maturzysty , zauważyć że z \(\displaystyle{ (x-y)^2 \ge 0}\) wynika po drobnych przekształceniach
\(\displaystyle{ xy \le \frac{x^2+y^2}{2} }\) więc skoro \(\displaystyle{ x^2+y^2=2}\) to \(\displaystyle{ xy \le 1}\) .
a co do twojego pytania na przykład punkt \(\displaystyle{ ( \frac{7}{5} , \frac{1}{5})}\) leży na tym okręgu i pierwsza współrzędna jest większa od jedynki.
\(\displaystyle{ xy \le \frac{x^2+y^2}{2} }\) więc skoro \(\displaystyle{ x^2+y^2=2}\) to \(\displaystyle{ xy \le 1}\) .
a co do twojego pytania na przykład punkt \(\displaystyle{ ( \frac{7}{5} , \frac{1}{5})}\) leży na tym okręgu i pierwsza współrzędna jest większa od jedynki.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Dowód w algebrze
Optymalnie byłoby wykorzystać
\(\displaystyle{ \forall_{x,y\in\RR_+}\sqrt{{x^2+y^2\over 2}}\ge{x+y\over2}}\)
i równość zachodzi dla \(\displaystyle{ x=y}\)
Pozdrawiam
[edited] po poprzednim: średnie i porządek między nimi jest w podstawie programowej
\(\displaystyle{ \forall_{x,y\in\RR_+}\sqrt{{x^2+y^2\over 2}}\ge{x+y\over2}}\)
i równość zachodzi dla \(\displaystyle{ x=y}\)
Pozdrawiam
[edited] po poprzednim: średnie i porządek między nimi jest w podstawie programowej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Dowód w algebrze
Podstawmy \(\displaystyle{ x=\sqrt{2}\cos \alpha, \ y=\sqrt{2}\sin \alpha, \ \alpha\in \left(0,\frac{\pi}{2}\right)}\), na co pozwala założenie o dodatniości i sumie kwadratów tych liczb, a dowodzona nierówność przyjmie formę
\(\displaystyle{ \sqrt{2}\left(\cos \alpha+\sin \alpha\right)\le 2\\ \sqrt{2}\left(\sin\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)+\sin \alpha\right)\le 2\\2\sqrt{2}\sin \frac{\pi}{4}\cos\left(\frac{\pi}{4}-\alpha\right)\le 2\\\cos\left(\frac{\pi}{4}-\alpha\right)\le 1}\)
co jest już oczywiste z uwagi na zbiór wartości kosinusa. Na drodze równoważnych przekształceń otrzymaliśmy prawdziwą nierówność, co kończy dowód.
\(\displaystyle{ \sqrt{2}\left(\cos \alpha+\sin \alpha\right)\le 2\\ \sqrt{2}\left(\sin\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)+\sin \alpha\right)\le 2\\2\sqrt{2}\sin \frac{\pi}{4}\cos\left(\frac{\pi}{4}-\alpha\right)\le 2\\\cos\left(\frac{\pi}{4}-\alpha\right)\le 1}\)
co jest już oczywiste z uwagi na zbiór wartości kosinusa. Na drodze równoważnych przekształceń otrzymaliśmy prawdziwą nierówność, co kończy dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 24 maja 2015, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Re: Dowód w algebrze
Nie przekracza to moich możliwości Wiem, że można przekształcić nierówność podaną w zdaniu inaczej, aby ostatecznie doprowadzić ją do postaci \(\displaystyle{ (x-y)^{2} \ge 0}\). Chodziło mi jednak o to, czy można przeprowadzić dowód w taki sposób, jak podałem, tzn. rozważając, do jakich przedziałów może należeć x i y.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód w algebrze
Jak byś narysował, to byś wiedział. Styczność oznacza, że ćwiartka okręgu leży wewnątrz trójkąta odciętego tą prostą i osiami układu. A to znaczy, że zachodzi poszukiwana nierówność.