Czesc,
mam problem z takim zadaniem:
"Liczba \(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + 2) ^{2} - (2 \sqrt{3} -1) ^{2} }\) jest równa:
\(\displaystyle{ a)\ 8 \sqrt{3} - 6\\
b)\ -4 \\
c)\ 8 \sqrt{3}+6\\
d)\ 6-8 \sqrt{3}" }\)
Problem mój polega na tym, że po wykorzystaniu wzorów skróconego mnożenia wychodzi mi \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}-4 }\) a takiej odpowiedzi nie ma. Uważałem na minus przed nawiasem w drugiej części równania.
Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc
Dzialanie na ulamkach i potegach
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 20 razy
Dzialanie na ulamkach i potegach
Ostatnio zmieniony 16 maja 2020, o 14:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 20 razy
Re: Dzialanie na ulamkach i potegach
Przepraszam, już pokazuje:
\(\displaystyle{ (3+2( \sqrt{3}+2)+4)-((2 \sqrt{3}) ^{2}-2(2 \sqrt{3} -1)+1)= \\=
(3+2 \sqrt{3}+4+4)-(4\cdot 3-4 \sqrt{3}+2+1)=11+2 \sqrt{3}-12+4 \sqrt{3}-3=6 \sqrt{3} -4 }\)
\(\displaystyle{ (3+2( \sqrt{3}+2)+4)-((2 \sqrt{3}) ^{2}-2(2 \sqrt{3} -1)+1)= \\=
(3+2 \sqrt{3}+4+4)-(4\cdot 3-4 \sqrt{3}+2+1)=11+2 \sqrt{3}-12+4 \sqrt{3}-3=6 \sqrt{3} -4 }\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2020, o 15:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dzialanie na ulamkach i potegach
Proponuję byś powtórzył wzór na kwadrat sumy, bo stosujesz go bardzo niepoprawnie.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 20 razy
Re: Dzialanie na ulamkach i potegach
Super, już rozumiem gdzie popełniałem błąd, jednak kilka lat przerwy zrobiło swoje, dziękuję