Prosta nierówność

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Francis_U
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 kwie 2020, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Prosta nierówność

Post autor: Francis_U »

\(\displaystyle{ -2x^{2} +16x-16<4x+2}\)

Moje rozwiązanie :

\(\displaystyle{ -2x^{2} +12x-18<0\\
\Delta= b^{2} -4ac\\
\Delta= 144 -144 =0\\
x_0= \frac{-12}{-4} =3}\)


\(\displaystyle{ x\in \RR \setminus 3}\)

Według klucza rozwiązaniem powinna być \(\displaystyle{ -3}\). Czy ja zrobiłem źle, czy klucz jest błędny? Ewentualnie gdzie zgubiłem minusa ?
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2020, o 19:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Prosta nierówność

Post autor: Premislav »

Ty masz rację, z dokładnością do zapisu, który powinien być taki: \(\displaystyle{ x\in \RR\setminus \left\{3\right\}}\). W odpowiedziach jest błąd.
ODPOWIEDZ