dodawanie ułamków z pierwiastkami w mianowniku z przeciwnym znakiem.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
mate_T
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2020, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

dodawanie ułamków z pierwiastkami w mianowniku z przeciwnym znakiem.

Post autor: mate_T »

Dzień dobry. Mam problem z pewnym przykładem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3- \sqrt{5}} + \frac{1}{3+ \sqrt{5} } }\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: dodawanie ułamków z pierwiastkami w mianowniku z przeciwnym znakiem.

Post autor: JHN »

\(\displaystyle{ \frac{1}{3- \sqrt{5}} + \frac{1}{3+ \sqrt{5} }=\frac{1\cdot(3+ \sqrt{5})}{(3- \sqrt{5})(3+ \sqrt{5})} + \frac{1\cdot(3- \sqrt{5})}{(3+ \sqrt{5})(3- \sqrt{5}) }=\frac{6}{9-5} =\cdots }\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ