Wykaż lub obal:
\(\displaystyle{ ( \sqrt{x} + 2 \sqrt{y})^2 \geq \frac{(x+2y)^3}{x^2+2y^2} }\) dla \(\displaystyle{ x, y >0}\).
Nierówność - hipoteza
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Nierówność - hipoteza
Ostatnio zmieniony 7 mar 2020, o 22:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Nierówność - hipoteza
Z nierówności Höldera mamy
\(\displaystyle{ \left(x^{2}+2y^{2}\right)^{\frac{1}{3}}\left(\sqrt{x}+2\sqrt{y}\right)^{\frac{2}{3}}\ge x+2y}\)
Podnosimy to do potęgi trzeciej stronami, dzielimy przez \(\displaystyle{ x^{2}+2y^{2}}\) i koniec.
\(\displaystyle{ \left(x^{2}+2y^{2}\right)^{\frac{1}{3}}\left(\sqrt{x}+2\sqrt{y}\right)^{\frac{2}{3}}\ge x+2y}\)
Podnosimy to do potęgi trzeciej stronami, dzielimy przez \(\displaystyle{ x^{2}+2y^{2}}\) i koniec.