Przekształciłem wzór - Proszę o sprawdzenie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
ps27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lut 2020, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 41

Przekształciłem wzór - Proszę o sprawdzenie

Post autor: ps27 »

\(\displaystyle{ F = C \cdot 2 - C \cdot 0{,}2 + 32 }\)
Proszę podstawić pod C cokolwiek i Obliczyć, Jeśli wynik mi będzie się zgadzał - Będzie znaczyło że prawidłowo go przekształciłem. Ważna kolejność działań,dlatego zrezygnowałem z nawiasów
Ostatnio zmieniony 26 lut 2020, o 23:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przekształciłem wzór - Proszę o sprawdzenie

Post autor: Jan Kraszewski »

ps27 pisze: 26 lut 2020, o 22:23\(\displaystyle{ F = C \cdot 2 - C \cdot 0{,}2 + 32 }\)
Proszę podstawić pod C cokolwiek i Obliczyć,
:?: :?:
A nie możesz sam sobie podstawić?

Jeżeli chcesz mieć pewność, że dobrze przekształciłeś (nieznany nam) wzór, to pokaż ten wzór.

JK
ps27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lut 2020, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 41

Re: Przekształciłem wzór - Proszę o sprawdzenie

Post autor: ps27 »

\(\displaystyle{ 32+\frac95\cdot C=F}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2020, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przekształciłem wzór - Proszę o sprawdzenie

Post autor: Jan Kraszewski »

No to poprawnie (choć nie wiadomo po co...).

JK

PS
Następny post bez \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a trafi do Kosza.
ODPOWIEDZ