Witam. Chciałbym przekształcić zbiór jednak nie do końca wychodzi mi to co powinno. Pewnie gdzieś robię błąd i byłbym wdzięczny za uwagę.
\(\displaystyle{ k = \frac{1}{1+e^{r* s+ t - y} } }\)
I teraz muszę przekształcić to wyrażenie tak by wyznaczyć wzór na y.
Pierwsze co chiałem zrobić to podstawić np. \(\displaystyle{ z = r* s+ t - y }\) i uprościć do postaci: \(\displaystyle{ k = \frac{1}{1+e^{z} } }\). Tylko, ze już na tym etapie nie do końca wiem czy mogę teraz obie strony przemnożyć przez \(\displaystyle{ 1+ e^z }\), ponieważ wtedy otrzymam:
\(\displaystyle{ \frac{1}{k} = 1 + e^z }\) co porównując następnie te 2 wyrażenia chyba nie daje tego samego...
Bedę bardzo wdzięczny za komentarze.
Przekształcenie wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Przekształcenie wzoru
\(\displaystyle{ k = \frac{1}{1+e^{r \cdot s+ t - y} }\\
1+e^{r s+ t - y} = \frac{1}{k} \\
e^{r s+ t - y} = \frac{1}{k} -1 \ \ \wedge \ \ \frac{1}{k} -1>0 \\
\ln e^{r s+ t - y} = \ln (\frac{1}{k} -1) \\
r s+ t - y=\ln (\frac{1}{k} -1) \\
y=...
}\)
1+e^{r s+ t - y} = \frac{1}{k} \\
e^{r s+ t - y} = \frac{1}{k} -1 \ \ \wedge \ \ \frac{1}{k} -1>0 \\
\ln e^{r s+ t - y} = \ln (\frac{1}{k} -1) \\
r s+ t - y=\ln (\frac{1}{k} -1) \\
y=...
}\)