Witam
Przepraszam, że spamuję, ale coś mi nie wychodzi.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x(x-1)}+ \frac{1}{(x-1)(x-2)}...+ \frac{1}{(x-8)(x-9)} = \frac{9}{10} }\)
No więc, wiadomo, że \(\displaystyle{ \frac{1}{n(n+1)}= \frac{1}{n} - \frac{1}{n+1} }\).
To sobie pomyślałam, że trzeba ten wzór wykorzystać. Załóżmy, że \(\displaystyle{ n=x-9}\)
Więc po wszystkim wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{x-9}+ \frac{1}{x} = \frac{9}{10} }\)
Tylko to się nie zgadza i wynik wychodzi źle, proszę o pomoc, co ja tu źle myślę?
Sumowanie wielu podobnych ułamków
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Sumowanie wielu podobnych ułamków
Ostatnio zmieniony 4 lut 2020, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Sumowanie wielu podobnych ułamków
chyba dobrze kombinujesz tylko rachunki coś nie pykły :
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x-1)x}= \frac{1}{x-1}- \frac{1}{x} }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x-2)(x-1)}= \frac{1}{x-2}- \frac{1}{x-1} }\) itd
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x-1)x}= \frac{1}{x-1}- \frac{1}{x} }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x-2)(x-1)}= \frac{1}{x-2}- \frac{1}{x-1} }\) itd
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy