bardzo proszę o pomoc, nie mam pojecia jak rozwiazać równanie. Licznik jest podniesiony do potęgi 12 ale nie umiem go dodać
\(\displaystyle{ [ \frac {1+ \frac{(1-0,19)r}{12} } {1,034} ] = 0,025}\)
rownanie z r
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 cze 2011, o 20:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: rownanie z r
Zakładam że miało być tak:
\(\displaystyle{ \frac{(1+ \frac{(1-0,19)r}{12})^{12} } {1,034} = 0,025 \\
1+ \frac{(1-0,19)r}{12}= \sqrt[12]{ 0,025 \cdot 1,034} \\
(1-0,19)r= 12(\sqrt[12]{ 0,025 \cdot 1,034}-1) }\)
choć pewnie pierwotne wyrażenie ma inna postać
\(\displaystyle{ \frac{(1+ \frac{(1-0,19)r}{12})^{12} } {1,034} = 0,025 \\
1+ \frac{(1-0,19)r}{12}= \sqrt[12]{ 0,025 \cdot 1,034} \\
(1-0,19)r= 12(\sqrt[12]{ 0,025 \cdot 1,034}-1) }\)
choć pewnie pierwotne wyrażenie ma inna postać