Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 lip 2019, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Witam,
nie mogę znaleźć dowodu na to, że każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia naturalnego.
To, że jest jednoznaczny, dowieść umiem, ale nie umiem pokazać, że na pewno taki istnieje.
Bardzo proszę o pomoc.
nie mogę znaleźć dowodu na to, że każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia naturalnego.
To, że jest jednoznaczny, dowieść umiem, ale nie umiem pokazać, że na pewno taki istnieje.
Bardzo proszę o pomoc.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
A mógłbyś podać szerszy kontekst tego pytania?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 lip 2019, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Muszę udowodnić, że dla każdej liczby rzeczywistej nieujemnej \(\displaystyle{ a}\) i każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje dokładnie jedna liczba nieujemna \(\displaystyle{ b}\) taka, że \(\displaystyle{ a=b^n}\)
Dodano po 7 minutach 49 sekundach:
Mój wykładowca dowodził to w ten sposób: (strona 3 i 4), aczkolwiek nie zgadzam się z tym dowodem. Może jest poprawny i to ja źle rozumuję.
Dodano po 7 minutach 49 sekundach:
Mój wykładowca dowodził to w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
https://www.fuw.edu.pl/~pkasp/Lectures/wyklad3AN2019.pdf
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Hmm, ja bym to robił tak:
ustalmy dowolne \(\displaystyle{ a\ge 0, \ n\in \NN^{+}}\) i rozważmy funkcję wielomianową \(\displaystyle{ P(x)=x^{n}-a}\). Jest to funkcja ciągła, a więc ma własność Darboux, ponadto \(\displaystyle{ P(0)\le 0, \ P(1+a)=(1+a)^{n}\ge 1+na>a}\), zatem albo mamy \(\displaystyle{ P(0)=0}\), albo \(\displaystyle{ P(0)<0}\), a wtedy z twierdzenia Darboux wynika, że w przedziale \(\displaystyle{ (0,1+a)}\) znajduje się miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ P}\), nazwijmy je \(\displaystyle{ b}\). Wówczas \(\displaystyle{ b^{n}-a=0}\), tj. \(\displaystyle{ b^{n}=a}\), c.n.d.
A, jeszcze jednoznaczność: to idzie od razu, ponieważ jeśli dla pewnych \(\displaystyle{ x,y\ge 0}\) jest \(\displaystyle{ x^{n}=y^{n}}\), to
\(\displaystyle{ 0=x^{n}-y^{n}=(x-y)\sum_{k=0}^{n-1}x^{n-1-k}y^{k}}\) i ponieważ drugi czynnik jest nieujemny, to albo każdy składnik w nim jest równy zero, a wtedy \(\displaystyle{ x=y=0}\), albo tak nie jest i wtedy \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n-1}x^{n-1-k}y^{k}>0}\), a więc musi być \(\displaystyle{ x-y=0}\), tj. \(\displaystyle{ x=y}\) c.k.d.
ustalmy dowolne \(\displaystyle{ a\ge 0, \ n\in \NN^{+}}\) i rozważmy funkcję wielomianową \(\displaystyle{ P(x)=x^{n}-a}\). Jest to funkcja ciągła, a więc ma własność Darboux, ponadto \(\displaystyle{ P(0)\le 0, \ P(1+a)=(1+a)^{n}\ge 1+na>a}\), zatem albo mamy \(\displaystyle{ P(0)=0}\), albo \(\displaystyle{ P(0)<0}\), a wtedy z twierdzenia Darboux wynika, że w przedziale \(\displaystyle{ (0,1+a)}\) znajduje się miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ P}\), nazwijmy je \(\displaystyle{ b}\). Wówczas \(\displaystyle{ b^{n}-a=0}\), tj. \(\displaystyle{ b^{n}=a}\), c.n.d.
A, jeszcze jednoznaczność: to idzie od razu, ponieważ jeśli dla pewnych \(\displaystyle{ x,y\ge 0}\) jest \(\displaystyle{ x^{n}=y^{n}}\), to
\(\displaystyle{ 0=x^{n}-y^{n}=(x-y)\sum_{k=0}^{n-1}x^{n-1-k}y^{k}}\) i ponieważ drugi czynnik jest nieujemny, to albo każdy składnik w nim jest równy zero, a wtedy \(\displaystyle{ x=y=0}\), albo tak nie jest i wtedy \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n-1}x^{n-1-k}y^{k}>0}\), a więc musi być \(\displaystyle{ x-y=0}\), tj. \(\displaystyle{ x=y}\) c.k.d.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 lip 2019, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Jasno i zrozumiale:)
Dziękuję ślicznie!
Dziękuję ślicznie!
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 lip 2019, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
W punkcie, w którym rozważamy \(\displaystyle{ b^n<a}\) nie pasuje mi to: \(\displaystyle{ (b+\epsilon)^n \le a \Rightarrow b+\epsilon \le b}\)
Skąd takie wynikanie? Nie wiemy przypadkiem tylko tego, że \(\displaystyle{ b \le a}\)?
Skąd takie wynikanie? Nie wiemy przypadkiem tylko tego, że \(\displaystyle{ b \le a}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Pamiętaj, że \(\displaystyle{ b}\) nie jest byla jaką liczbą, tylko supremum zbioru \(\displaystyle{ S = \left\{ x \in \mathbb{R} : x^n \le a\right\} }\).
Jeśli pokażesz, że \(\displaystyle{ (b+\varepsilon)^n \le a}\), to oznacza, że \(\displaystyle{ b+\varepsilon \in S}\) i \(\displaystyle{ b+\varepsilon \le \sup S = b}\). Stąd dostajemy sprzeczność.
O ile dowód Premislava jest bardzo fajny, to polecam zrozumieć takie elementarne dowody jak ten, potem będzie Ci łatwiej radzić sobie z nowymi definicjami i podobnymi dowodami.
Jeśli pokażesz, że \(\displaystyle{ (b+\varepsilon)^n \le a}\), to oznacza, że \(\displaystyle{ b+\varepsilon \in S}\) i \(\displaystyle{ b+\varepsilon \le \sup S = b}\). Stąd dostajemy sprzeczność.
O ile dowód Premislava jest bardzo fajny, to polecam zrozumieć takie elementarne dowody jak ten, potem będzie Ci łatwiej radzić sobie z nowymi definicjami i podobnymi dowodami.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Czy dobrze zgaduję, że mówimy o konstrukcji liczb rzeczywistych? Jeżeli tak, to dowód Premislava, choć fajny, to jednak nie ma miejscu
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 lip 2019, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Dlaczego nie na miejscu?
Dodano po 56 sekundach:
Dodano po 56 sekundach:
Dziękuję bardzo:) Masz racjeTmkk pisze: ↑24 sty 2020, o 00:54 Pamiętaj, że \(\displaystyle{ b}\) nie jest byla jaką liczbą, tylko supremum zbioru \(\displaystyle{ S = \left\{ x \in \mathbb{R} : x^n \le a\right\} }\).
Jeśli pokażesz, że \(\displaystyle{ (b+\varepsilon)^n \le a}\), to oznacza, że \(\displaystyle{ b+\varepsilon \in S}\) i \(\displaystyle{ b+\varepsilon \le \sup S = b}\). Stąd dostajemy sprzeczność.
O ile dowód Premislava jest bardzo fajny, to polecam zrozumieć takie elementarne dowody jak ten, potem będzie Ci łatwiej radzić sobie z nowymi definicjami i podobnymi dowodami.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Nie na miejscu dlatego, że na tym etapie nie wolno się powoływać na własność Darboux, bo jeszcze jej nie udowodniłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 lip 2019, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
A czy mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć skąd wzięło się następujące wynikanie: \(\displaystyle{ (b-\delta)^n \ge x^n \Rightarrow b-\delta \ge x}\) ?Tmkk pisze: ↑24 sty 2020, o 00:54 Pamiętaj, że \(\displaystyle{ b}\) nie jest byla jaką liczbą, tylko supremum zbioru \(\displaystyle{ S = \left\{ x \in \mathbb{R} : x^n \le a\right\} }\).
Jeśli pokażesz, że \(\displaystyle{ (b+\varepsilon)^n \le a}\), to oznacza, że \(\displaystyle{ b+\varepsilon \in S}\) i \(\displaystyle{ b+\varepsilon \le \sup S = b}\). Stąd dostajemy sprzeczność.
O ile dowód Premislava jest bardzo fajny, to polecam zrozumieć takie elementarne dowody jak ten, potem będzie Ci łatwiej radzić sobie z nowymi definicjami i podobnymi dowodami.
Dodano po 23 godzinach 50 minutach 21 sekundach:
Bardzo Was proszę o pomoc w tej kwestiimajusxp pisze: ↑24 sty 2020, o 18:43A czy mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć skąd wzięło się następujące wynikanie: \(\displaystyle{ (b-\delta)^n \ge x^n \Rightarrow b-\delta \ge x}\) ?Tmkk pisze: ↑24 sty 2020, o 00:54 Pamiętaj, że \(\displaystyle{ b}\) nie jest byla jaką liczbą, tylko supremum zbioru \(\displaystyle{ S = \left\{ x \in \mathbb{R} : x^n \le a\right\} }\).
Jeśli pokażesz, że \(\displaystyle{ (b+\varepsilon)^n \le a}\), to oznacza, że \(\displaystyle{ b+\varepsilon \in S}\) i \(\displaystyle{ b+\varepsilon \le \sup S = b}\). Stąd dostajemy sprzeczność.
O ile dowód Premislava jest bardzo fajny, to polecam zrozumieć takie elementarne dowody jak ten, potem będzie Ci łatwiej radzić sobie z nowymi definicjami i podobnymi dowodami.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Pewnie gdzieś tam było udowodnione, że jeżeli `0<a<b` i `0<c<d` to `0<ac<bd`.gdyby więc było `x<b-\delta` to `\x^2<(b-\delta)^2` etc
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Nikt nie mówi, że mówimy o konstrukcji liczb rzeczywistych. A własność Darboux można z pewnością udowodnić przed tym twierdzeniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód: Każda liczba posiada jednoznaczny pierwiastek stopnia n
Rzuć okiem do notatek zlinkowanych na początku wątku