Wspólny mianownik
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Wspólny mianownik
Witam, proszę o pomoc, przepraszam, że tak dużo, ale natknęłam się na ciekawe zadanie i mi nie wychodzi.
Udowodnij, że jeżeli \(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}+ \frac{1}{c} = \frac{1}{a+b+c} }\), to przynajmniej dwie z liczb \(\displaystyle{ a,b,c}\) są przeciwne.
Próbowałam przekształcić lewą stronę, ale nie wiem jak, żeby mianownik był \(\displaystyle{ a+b+c}\)
Udowodnij, że jeżeli \(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}+ \frac{1}{c} = \frac{1}{a+b+c} }\), to przynajmniej dwie z liczb \(\displaystyle{ a,b,c}\) są przeciwne.
Próbowałam przekształcić lewą stronę, ale nie wiem jak, żeby mianownik był \(\displaystyle{ a+b+c}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4085
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1398 razy
Re: Wspólny mianownik
Można policzyć różnicę tych ułamków
\(\displaystyle{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} - \frac{1}{a+b+c}= \frac{(a+b)(a+c)(b+c)}{abc(a+b+c)}=0 }\)
Więc \(\displaystyle{ a=-b \vee a=-c \vee b=-c}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} - \frac{1}{a+b+c}= \frac{(a+b)(a+c)(b+c)}{abc(a+b+c)}=0 }\)
Więc \(\displaystyle{ a=-b \vee a=-c \vee b=-c}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Wspólny mianownik
Pokaz najpierw, że wszystkie trzy liczby nie mogą mieć takiego samego znaku
Potem możesz założyć, że `a,b>0,\ c<0` (uzasadnij dlaczego)
Przenieś `1/c` na prawo, sprowadź obie strony do wspólnych mianowników. Zobacz jakie równanie kwadratowe spełnia `c`
Dodano po 3 minutach 57 sekundach:
SPosób JT jest prostszy. Po prostu sprawdż, że zachodzi taka tożsamość (troche sie trzeba naliczyć)
Potem możesz założyć, że `a,b>0,\ c<0` (uzasadnij dlaczego)
Przenieś `1/c` na prawo, sprowadź obie strony do wspólnych mianowników. Zobacz jakie równanie kwadratowe spełnia `c`
Dodano po 3 minutach 57 sekundach:
SPosób JT jest prostszy. Po prostu sprawdż, że zachodzi taka tożsamość (troche sie trzeba naliczyć)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Re: Wspólny mianownik
Mam równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}+ \frac{1}{c} = \frac{1}{a+b+c} }\) gdzie \(\displaystyle{ abc \neq 0 \wedge a+b+c \neq 0}\)
Denerwują mnie ułamki więc obustronnie mnożę przez wszystkie mianowniki. Dostaję:
\(\displaystyle{ (a+b+c)(bc+ac+ab)=abc }\)
Jedną z liczb (konkretnie to \(\displaystyle{ a}\)) uznaję za niewiadomą, co mi daje równanie:
\(\displaystyle{ a^2(c+b)+a(b+c)(b+c)+(b+c)bc=0\\
(b+c)\left[ a^2+a(b+c)+bc\right]=0\\
(b+c)(a+b)(a+c)=0 }\)
Więc .....
\(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}+ \frac{1}{c} = \frac{1}{a+b+c} }\) gdzie \(\displaystyle{ abc \neq 0 \wedge a+b+c \neq 0}\)
Denerwują mnie ułamki więc obustronnie mnożę przez wszystkie mianowniki. Dostaję:
\(\displaystyle{ (a+b+c)(bc+ac+ab)=abc }\)
Jedną z liczb (konkretnie to \(\displaystyle{ a}\)) uznaję za niewiadomą, co mi daje równanie:
\(\displaystyle{ a^2(c+b)+a(b+c)(b+c)+(b+c)bc=0\\
(b+c)\left[ a^2+a(b+c)+bc\right]=0\\
(b+c)(a+b)(a+c)=0 }\)
Więc .....
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Wspólny mianownik
W sumie, to co napisałem było prawie jak kerajsowe:
$$\frac1a+\frac1b=\frac{1}{a+b+c}-\frac1c$$
$$\frac{a+b}{ab}=\frac{-(a+b)}{(a+b+c)c}$$
$$c^2+(a+b)c+ab=0$$
A rozwiązaniem tego ostatniego jest `c=-a` i `c=-b`
(W sumie te uwagi o znakach mogłem sobie darować)
$$\frac1a+\frac1b=\frac{1}{a+b+c}-\frac1c$$
$$\frac{a+b}{ab}=\frac{-(a+b)}{(a+b+c)c}$$
$$c^2+(a+b)c+ab=0$$
A rozwiązaniem tego ostatniego jest `c=-a` i `c=-b`
(W sumie te uwagi o znakach mogłem sobie darować)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Wspólny mianownik
Proszę o niegotowe rozwiązania. Teraz już tylko trzeba napisać wnioski.
Dodano po 2 dniach 20 godzinach 2 minutach 55 sekundach:
Dodano po 2 dniach 20 godzinach 2 minutach 55 sekundach:
A mógłby Pan bardziej szczegółowo opisać, jak przeszedł Pan od formy z ułamkami do formy bez ułamków? Pierwsza i druga linijka.kerajs pisze: ↑18 sty 2020, o 20:20 Mam równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}+ \frac{1}{c} = \frac{1}{a+b+c} }\) gdzie \(\displaystyle{ abc \neq 0 \wedge a+b+c \neq 0}\)
Denerwują mnie ułamki więc obustronnie mnożę przez wszystkie mianowniki. Dostaję:
\(\displaystyle{ (a+b+c)(bc+ac+ab)=abc }\)
Jedną z liczb (konkretnie to \(\displaystyle{ a}\)) uznaję za niewiadomą, co mi daje równanie:
\(\displaystyle{ a^2(c+b)+a(b+c)(b+c)+(b+c)bc=0\\
(b+c)\left[ a^2+a(b+c)+bc\right]=0\\
(b+c)(a+b)(a+c)=0 }\)
Więc .....
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 27 lip 2019, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Wspólny mianownik
Mamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} = \frac{1}{a+b+c}}\)
Mnożymy obustronnie przez iloczyn wszystkich mianowników, a więc przez \(\displaystyle{ a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}\), przez co otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{a} + \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{b} + \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{c} = \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{a+b+c}}\)
A stąd, skracając mianowniki, mamy:
\(\displaystyle{ bc(a+b+c) + ac(a+b+c) + ab(a+b+c) = abc}\)
Myślę, że od tego momentu już wszystko jasne.
\(\displaystyle{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} = \frac{1}{a+b+c}}\)
Mnożymy obustronnie przez iloczyn wszystkich mianowników, a więc przez \(\displaystyle{ a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}\), przez co otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{a} + \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{b} + \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{c} = \frac{a \cdot b \cdot c \cdot (a + b +c)}{a+b+c}}\)
A stąd, skracając mianowniki, mamy:
\(\displaystyle{ bc(a+b+c) + ac(a+b+c) + ab(a+b+c) = abc}\)
Myślę, że od tego momentu już wszystko jasne.